Konrád, Tivadar

Másodszor Artisjus-díjas az Ewald Rézfúvós Kvintett

2004.01.27. 00:00

Programkereső

A hazai komolyzenei élet egyik rangos együttese a még mindig fiatal zenekarnak számító Ewald Rézfúvós Kvintett, amely decemberben immár másodjára részesült a Magyar Szerzői és Jogvédő Iroda Artisjus-díjában.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Az együttes művészeti vezetője Bakó Levente trombitaművész, a Danubia Szimfonikus Zenekar tagja, az ELTE kamarazenekarának segédkarmestere.

Bakó Levente így vall a kezdetekről: "Felismerve az igényes kamarazenélés alapfeltételeit, aprólékos, fáradhatatlan munkával vetettük bele magunkat a tökéletes hangzás és együttjáték kialakításába, melyek elválaszthatatlan része a számtalan próba, nemzetközi versenyeken való részvétel és a koncertlehetőségek maradéktalan kiaknázása."

Első nemzetközi megmérettetésüknek 1998-ban a műfaj legrangosabb világversenyét, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvóskvintett Versenyt választották, ahol rögtön első díjat, "ráadásként" pedig különdíjat nyertek. Ezt követően két év leforgása alatt az együttes nyolc nemzetközi versenyen szerzett dobogós helyeket.

A kvintett tagjai – Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Kelemen Lajos, Kelemen Tamás – szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai.
Tudásukat az egyetem elvégzése óta is folyamatosan gyarapítják, számos hazai és külföldi mesterkurzuson vettek részt. Repertoárjukon a rézfúvós zeneirodalom legkiválóbb darabjai szerepelnek a reneszánsztól a klasszikusokon át egészen a modern művekig. Kimagasló szerepet vállalnak a magyar kortárs zene széles körű megismertetésében, ez évi koncertnaptáruk is meglehetősen zsúfolt. Produkcióikat a Magyar Rádió és Televízió révén a zene barátainak szélesebb tábora is megismerhette. Egy-egy fellépésük itthon és külföldön egyaránt eseményszámba megy. Nemcsak az öreg kontinensen jegyzik őket: Európán kívül felléptek már Dél-Koreában (ahová az idén ismét készülnek) és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett első önálló lemeze 2001-ben jelent meg Chamber Music címmel, ezen Bach, Haydn, Brahms műveiből és európai madrigálokból adnak ízelítőt rézfúvós átiratban. Második lemezükön (Popular Music) Bach, Grieg, Ravel, Verdi, Bernstein és névadójuk, Victor Ewald népszerű művei hallhatók. 2002-ben munkássága és a kortárs magyar zeneművészet megismertetése érdekében végzett tevékenységéért az együttes Liszt Ferenc-díjban részesült. Az Artisjus Magyar Szerzői és Jogvédő Iroda Egyesület 2000-ben és 2003-ban is az Ewald Rézfúvós Kvintettet tartotta érdemesnek Artisjus-díjára.

Érdekesség, hogy nemcsak a szakma és a közönség elismerését vívta ki az együttes, hanem felfigyelt rájuk egy hangszerkészítő gyár is. 2000 szeptemberétől azokon az új mesterhangszereken játszanak a tagok, melyeket a német érdekeltségű JA-Musik és a Wenzel Meinl GmbH közös szponzorálása révén, exkluzív szerződés keretében kaptak. A kvintett több mint húsz mesterhangszert kapott a manufaktúrától, ezáltal a gyár hivatalos művészeivé váltak.