Benedek

Rendhagyó családi koncertek

2004.01.31. 00:00

Programkereső

Az idén is megrendezi a Pastorale hangversenysorozatot a Zuglói Szent István Zeneház (XIV., Columbus u. 11.): február 21. és május 9. között hallhatók a koncertek.

A Zeneház 1997 óta szervezi meg a Pastorale-sorozatot, amelynek koncertjei főleg családoknak szólnak. A zenei előadásokon túl tánc, saját készítésű kisfilmek, színészi produkciók, hangszerbemutatók is várják a közönséget. A társművészeteket is megszerettetni kívánó sorozat ötlete Záborszky Kálmántól, a Zeneházhoz tartozó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatójától származik, aki egyben a Szent István Király Szimfonikus Zenekar karmestere is.

Ugyanilyen fontos célja a programsorozatnak egy-egy történeti, művészeti stílus megismertetése a népzenétől a kortárs művészetekig a már említett eszközökkel. Rendhagyó a koncertek időzítése is: ezeket a programokat mindig februártól májusig, havonta egy-egy hétvégén rendezik. A sorozat első három programjának a Zeneház jól felszerelt nagyterme ad otthont. Ebben az évben a februári koncerteken Joseph Haydnnel ismertetik meg a látogatókat, márciusban a tárogatóval és a cimbalommal, áprilisban pedig zenés színházi program, valamint egyfelvonásos opera lesz műsoron. A májusi záró hangverseny helyszíne a Fővárosi Állat- és Növénykert japánkertje lesz, ahol az ír zene és néptánc, az ír kultúra mellett állatbemutatókkal is színesítik a műsort. A nagy érdeklődésre való tekintettel a szombat délutáni koncerteket vasárnaponként kétszer megismétlik.