Emőke

A Fesztiválzenekar mágikus koncertje a Barbicanben

2004.02.02. 00:00

Programkereső

A rendezvényszervezés egy röpke hétvégére egymás mellé sorolt három fogalmat: Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Magic és Barbican. A Magyar Magic – mágia, varázslás, vagy egyszerűen csak csoda? – nevet viselő, hazánk művészetét Nagy-Britanniában bemutató rendezvénysorozat legújabb állomása a Fesztiválzenekar londoni szereplése volt a Barbicanban.

A hétvégi két koncerten Richard Wagner Walkürjéből hangzottak fel részletek, amelyeket Liszt Ferenc különböző darabjai kisértek: az 1. Magyar rapszódia, Tasso Lamento és Trionfo darabja és két epizód Lenau Faustjából.

A dübörgő tapsvihar – amilyenben Magyarországon ritkán lehet része zenekarnak – elsősorban a kiválóan játszó Fesztiválzenekarnak és a világhirű szólistáknak, Petra Langnak, Jan Kyhlenek, Alfred Reitrnek és John Tomlinsonnak szólt. De egyben hazánk kulturális diplomáciai sikersorozatának újabb állomását is jelentette. Az előadáson a brit kormány tagjai, a British Council vezérigazgatóhelyettese, a magyar nagykövet és a kulturális tárca vezetője is részt vett.

Hiller István miniszter a koncert után a Népszabadság Online levelezőjének nyilatkozva kifejtette: Az angolok nem elfogultak Magyarországgal szemben. De miért is lennének, amikor a rendszerváltozás eseményén és a májusi Európai Uniós csatlakozásunkon kivül nem ismerik az országot, nem ismerik az ország kultúráját. Magyarországnak nem olajmezői és kincsesbányái, hanem tehetségmezői vannak – folytatta Hiller, aki szerint az igazi feladat számunkra ezeknek a mezőknek a kiaknázása, a tehetségekkel való helyes gazdálkodás, hiszen a brit közönséget csak tudással lehet meggyőzni.

A miniszer szemében az igazi Magyar Magic-et az jelenti, ahogy a rendezvénysorozat kapcsán a színvonalas fellépések és bemutatkozó előadások alapján „összeér” egy kép a szigetország lakóiban a magyar kultúráról, annak sokszínűségéről. Nemcsak egymástól időben különálló, műfajában különböző, célközönségében szétszabdalt események sorozatát rendezzük meg, hanem a részek, mint az ízek a levesben, összeérnek, és kialakul egy kultúrájában gazdag ország képe.

A Barbicanban csak egy pillanatra állt meg az idő a fergeteges vastaps alatt. A kulturális központ A Zene Nagymesterei sorozatában Európa és Amerika több tucat különböző zenekara lép majd még föl, a barokktól a kortárs zenéig válogatva a repertoárjukat. A Fesztiválzenekar is továbblép: koncertturnéján Bristol, Frankfurt, Antwerpen és Toulouse a következő állomások. A Magyar Magic sorozatban is hamarosan újabb magyar művészekkel és művekkel ismerkedhet meg a brit közönség. A választék hatalmas, a komolyzenétől a kortárs filmművészetig, építészetig, csak februárban vendégszerepel még az Auer vonósnégyes, Ránki Dezső komolyzenei koncerttel, Mundruczó Kornél, Pálfy György és Tarr Béla művein keresztül a filmművészetbe, Orosz István grafikáin keresztül pedig a képzőművészetbe nyerhet betekintést a brit közönség. A sorozat október végi zárásáig – Hiller István miniszter szavaival – a távolságtartó brit közönségben talán összeáll egy kép, nem a természeti kincsekben, hanem a kulturális kincsekben bővelkedő mesés, mágikus Magyarország képe. Ezt a képet lenne jó, ha nem is állóképpé, de folyamatosan változó mozgóképpé varázsolni.

London, 2004. február 1.