Klaudia

Ezredvégi kórusmuzsika

2004.02.02. 00:00

Programkereső

„Nincs a jövő életre nézve hasznosabb, … mint valami szép emlék” – írta Dosztojevszkij. Akár mottója is lehetne ez a gondolat annak a 20-21. századi magyar szerzők műveit tartalmazó lemeznek, mely Az ezredvég kórusmuzsikája címmel jelent meg a Hungarotonnál. Az összegzés-visszatekintés igénye az elmúlt pár évben más együttesek vezetőiben is felmerült: gondoljunk csak a Musica Nostra Énekegyüttes 1999-es, a Magyar Nemzeti Énekkar 2001-es vagy a Deb-receni Kodály Kórus 2003-as felvételeire.
56ef3c80-3cab-4689-b99b-1de92ab48ce3

A Kollár Éva által vezetett Budapesti Monteverdi Kórus hét magyar komponista: Farkas Ferenc, Gárdonyi Zsolt, Gyöngyösi Levente, Kocsár Miklós, Mohay Miklós, Szőnyi Erzsébet és Orbán György műveit tolmácsolja a felvételen, utóbbi Stabat mater in d c. szerzeményét az Erdődy Kamarazenekar, Kolonits Klára és Megyesi Scwartz Lúcia közreműködésével. A válogatás különlegessége, hogy valamennyi kompozíció ősbemutatója a Monteverdi Kórus nevéhez fűződik. A lemezen a 20-21. század hazai vegyeskari repertoárjának három zeneszerző-generációja képviselteti magát a múlt század legelején született Farkastól a napjaink legfiatalabb komponistái közé tartozó Gyöngyösiig.

A lemezt egyvégtében végighallgatva érdemes megfigyelni, hogyan keveredik egyes szerzők sajátos stílusa régebbi korok örökségével. Gárdonyi Zsolt még nem nyúl messzire: Valse triste c. művének hátterében mintha a szintén Weöres Sándor versére készült Kodály-mű, az Öregek állna. Orbán György Stabat materének első tétele a két oboa monotemetikus anyagával, de még egyes harmóniai fordulataival is barokk kantátákat idéz fel emlékezetünkben. Mohay Miklós Confitebor tibi Domine kezdetű motettájának egyes szakaszai akár egy 16. századi capella számára is íródhattak volna. Gyöngyösi Levente Missa Brevisének Kyrie tételében pedig a méltóságtelje-sen deklamáló hangtömbök közül egyszer csak mintha a 15. századba kerülnénk, Du Fay világába.

Ha választanom kellene, hogy e lemezről melyik művet menteném át legszívesebben a következő évezredbe, Gyöngyösi Két keserű népdalára szavaznék. Remélem, hogy a „Kodály köpönyegéből kibújt” népdalfeldolgozások végeláthatatlan sora után ez az inkább Bartók férfi- és vegyeskari ciklusaihoz kapcsolható, friss és fantasztikusan élő zenei nyelv az eljövendő komponista-generációkra is hatással lesz – s így lesz mit lemezre venni a következő ezredforduló idején is.