Gábor, Karina, Ders

Nicola Conte koncertje az A38 hajón

2004.02.02. 00:00

Programkereső

Nicola Conte zenei karrierje több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor megalapította a Fez kollektívát a dél-olaszországi Bariban. Hosszú évekig a Fez számított az egyik legmodernebb itáliai művészi csoportnak: a hatvanas-hetvenes évek olasz filmjeinek látványvilágát és zenéjét intellektuális és kifinomult hozzáállással alakították át, amivel nemzetközi hírnevet vívtak ki maguknak.
5286d110-595a-4a7d-98b2-3f828c773f34

A Fezből energiát merítve kezdett el dolgozni Conte első albumán. Dj-ként és producerként már korábban is kapcsolatban állt a nemzetközi dzsessz szcénával, és olyan előadók lemezeinek elkészítésében működött közre, mint a Paolo Achenza Trio, a Quintetto X és a Balanco. Miközben producerként gyorsan ismert lett, Conte úgy érezte, hogy saját hangját is meg kell találnia. Ezért csatlakozott az olasz Schema Records-hoz, amely kiadó hosszú ideje ad ki dzsessz, bossa nova és brazil ihletésű zenéket.

A debütáló album, a Bossa Per Due végül 2001-ben jelent meg, és világszerte kedvezően fogadták, a címadó dal pedig underground sláger lett. Az albumon rendkívül változatos számok szerepelnek, a hatvanas évek dzsessz zenéjétől kezdve a bossa nován és a brazil számokon át egészen a pszichedelikus szitár témákig. A korszerű hangszerelésű, az elektronikát jó érzékkel adagoló lemezből eddig világszerte több mint 50 ezer példány fogyott el.

Az azóta eltelt időben Nicola Conte egyre-másra ontotta a hibátlan remixeket, amelyek többnyire inkább egy-egy szám új feldolgozásai, ugyanis továbbra is nagy figyelmet fordít arra, hogy igazi dzsessz zenészek játsszanak minden felvételen. Az olasz bossa nova király új lemeze idén jön ki, várhatóan ez egyik legismertebb dzsesszkiadónál. Mivel a Maestro a Crate Soul Brothers meghívására már többször is fellépett különböző hazai rendezvényeken, talán nem meglepő, hogy az albumon egy számot a budapesti hölgyeknek és fővárosunknak szentel.

Nicola Conte „Lee Unflyable” című lemezbemutató koncertjére február 14-én, este tíz órakor kerül sor a Sound On Ultra Loud sorozat keretében az A38 hajón (1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő), a belépőjegy ára 2000 forint.