Emőke

Műsorváltozás

2004.02.03. 00:00

Programkereső

Váratlan szonátaest a Nádor-teremben Tél, hideg, hó. Kimarad a busz, késik a troli. Mégis rászántam magam január 31-én, hogy elinduljak az otthonomtól még száraz időben is hetven perc alatt megközelíthető Nádor-terembe, hiszen a Schubert műveiből összeállított műsor szép estét ígért: Arpeggione szonáta, B-dúr vonóstrió és Pisztrángötös.

A már említett körülmények egyenes következményeként elkéstem. Rohanás közben azon morfondíroztam, hogy a szívemnek oly kedves a-moll, Arpeggione szonátát vajon Somodari Péter játssza gordonkán vagy Fejérvári János brácsán, esetleg Lukácsházi István nagybőgőn, amikor meghallottam az első kiszűrődő hangokat. Schubertnek Schubert, még a hangnem is stimmel, mégsem az, amire számítottam. Hanem a D 385-ös hegedű-zongora szonáta. A karzatra besurranva pedig kiderült, hogy a színpadon Hargitai Imre hegedűs partnere nem Rónaszéki Tamás, hanem Keszthelyi Tamás. Tehát egyedül a zongorista azonos önmagával – az eredetileg meghirdetett műsor szerint.

Mindezt persze a rádióból is meg lehetett volna tudni, ha történetesen hallgatom aznap. Így azonban – „Ha már ennyit utaztam, üsse kő!” felkiáltással – beültem a Schubert-Brahms szonátaestre.

Lehet, hogy csak a rohanás és a ráhangolódás hiánya miatt éreztem úgy a hangverseny elején: a brahmsi hangvétel sokkal jobban fekszik az előadóknak, mint a schuberti. Szép hangon, átgondoltan és együtt játszottak, valahogy mégsem jelent meg előttünk a nagyszívű kisember alakjának körvonala. Talán az egyes hangok iránt érzett fokozott gyengédség, az új harmóniai fordulatokra való rácsodálkozás, a biedermeier báj hiányzott, amely épp az egyébként oly jellemző giccsét veszti el Schubertnél azáltal, hogy véresen komolyan veendő.

57cf2dd2-fb9a-4caa-8a1b-fa8e37fd4c13

Brahms szonátái annál meggyőzőbbek voltak. Az opusz 100-as A-dúr szonáta első tételében például a hegedű és zongora párbeszéde plasztikusan kirajzolódott, az archaizáló hangulatú második tétel zenei anyagainak kontrasztja is szépen megjelent. Érvényesült a tétel humora a záró ütemekben, amikor a két jellegzetes téma a legsarkítottabb ellentétet mutatja.

Mottószerű, feszes, uniszónó nyújtott ritmusok konok hangulatában indult a hangverseny második fele Schubert D 408-as g-moll szonátájával. Majd egy másik szenvedélyes darab következett: Brahms opusz 78-as d-moll szonátája. A mű első tétele olyan nagy ívű volt, hogy szinte szétfeszítette a lüktetés szabta korlátokat. Nyugalmat, derűt árasztott a lassú tétel. A darab scherzoja humoros, de némely előadásban ettől a sátáni kacajtól inkább kiráz bennünket a hideg, minthogy vele együtt nevessünk. Hargitai Imre és Keszthelyi Tamás a tétel könnyedségét emelték ki. A finálé hangvétele a nyitótételével volt rokon: szenvedélyesen, magával ragadóan, szuggesztíven játszották. Schubert D-dúr szonátájának bájos Andantéja volt a közönség lelkes tapsának jutalma.

Az utolsó hangok után örültem, hogy nem kapcsoltam be délután a rádiót, hiszen szegényebb lettem volna ezzel a koncertélménnyel. De azért jó lenne egyszer azt a másik műsort is meghallgatni…