Gábor, Karina, Ders

Ravel, Strauss, Stravinsky a Zeneakadémián

2004.02.03. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar február 7-én Berkes Kálmán vezényletével lép fel a Zeneakadémián. A kitűnő klarinétművész és karmester állandó vendége a különböző nemzetközi fesztiváloknak, mindemellett a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője.
e7178b54-a32e-4f68-8975-9e98c5652a6d

Az este első részében Ravel La Valse című művét hallhatjuk, melyet 1920-ban mutattak be Bécsben, bár a szerzőt már 1906 óta foglalkoztatta egy „Bécs” című keringősorozat, mely a császárváros hangulatát idézte volna meg.

Richard Strauss Rózsalovagját a szerző már három hónappal a drezdai ősbemutató után vezényelte a budapesti Operában. A mű hihetetlen népszerűségét mutatja, hogy Strauss életében majdnem százszor vitték színre a magyar fővárosban az operát, melyből 1945-ben néhány rész átdolgozásával önálló zenekari szvit készült.

Végül a zenekar Stravinsky első, a Gyagilev-féle balettegyüttes számára komponált táncjátékának, a Tűzmadárnak eredeti, teljes verzióját adja elő, amelynek gazdag hangszerelése valószínűleg azok számára is meglepetésként fog hatni, akik jól ismerik a balett koncerttermekben is gyakran játszott szvit-változatát.