Beáta, Izolda, Lea

Újabb hullámkeltés a Trafóban

2004.02.03. 00:00

Programkereső

Hat éve kizárólag brit kortárs művészek részvételével indult, az elmúlt években viszont nemzetközivé bővült a Making New Waves Fesztivál. A Magyar Komputerzenei Alapítvány és a Trafó által február 5. és 8. között tartott kortárs seregszemle központi témája a zene és a média egyensúlya.

Ahogy a szervezők megfogalmazták: a koncertek és a kapcsolódó programok (előadások, kreatív műhelyek, kiállítás) azt vizsgálják, mennyiben alakítja, segíti/gátolja a mai zenét a társművészetekkel való együttműködés, illetve mennyiben lehet eszköz a narratíva, az irodalom, a politika, a kép, a fény és az elektronika a zenei mondanivaló kifejtésében.

A Trafóban zajló fesztivált csütörtök este David Moss A földönkívüliek Einsteinje című sci-fi zenei fantáziája nyitja meg, melyhez Fred Pommerrehn kép- és fényeffektusai társulnak. A zenei avantgárd egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese ezúttal is arra keresi a választ, milyen jövője lehet a kortárs művészetnek (nem túl rózsás). A pénteken fellépő GRM Experience három zeneszerző, az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és a francia Christian Zanési közös élő elektronikus szerzeménye – három eltérő személyiség, a pop-rock gitáros laptopvirtuóz, a hipnotikus remixgyáros és a „klasszikus” zenész sajátos találkozása. A szintén pénteken látható-hallható holland Michel Waiswisz a modern technológia megszállottja, vagy ahogy egyik kritikusa jellemezte, „az elektronikus hangok tapinthatóvá tételének mestere”. Waiswisz először hozott létre olyan zenei előadást, amit teljes egészében robotok játszottak. A hetvenes években úgy döntött, kizárólag élőben adja elő műveit, így zenéje kizárólag a koncerttermekben létezik, egyetlen előadását nem publikálta sem CD-n, sem videón.

A szombat este fő attrakciója a két éve a Making New Wavesen már megfordult cseh Agon Orchestra, melynek hangzását egyszerre jellemzi a rockzenekarok agresszivitása és a klasszikus kamarazenekarok precizitása. Tagjai különféle zenei területekről – klaszszikus zene, modern dzsessz, alternatív rock – érkeztek, és a repertoárjuk is ennek megfelelően sokszínű: kortárs, avantgárd és crossover darabokat játszanak, elektronikát és videót használnak, rockzenekarokkal és mozgásművészekkel dolgoznak együtt. Ezúttal Prága versus New York című műsorukkal jönnek.

A Making New Waves utolsó, vasárnapi koncertjén a hagyományoknak megfelelően a Hang-Játszó-Ház eredményeit mutatja be. Fellép a Szabadhangok énekegyüttes, a STEIM workshop résztvevői, illetve a Stewart Collinson és Simon Vincent vezette audiovizuális műhely.