Benedek

Álmok után Jövőkép

2004.02.04. 00:00

Programkereső

A Millenáris Park új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM)lett, igy egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője. A közeljövőben megnyílik az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív Jövőkép című kiállítás. A Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul majd át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században.

1999-ben döntött úgy a kormány, hogy a Ganz Villamossági Művek területén bonyolítja le a millenniumi ünnepségeket. A közbeszerzési eljárásokat elkerülendő a több, mint 8 milliárd forintba kerülő építkezések lebonyolítására létrehozták az egyszemélyes Kisrókus 2000 Kft.-t. Az építkezések 2001 nyarán befejeződtek, ám a millenniumi eseményeknek nem ez lett a helyszíne. Az egész terület tulajdonosa az ÁPV Rt. tulajdonában lévő Kisrókus 2000 Kft. lett, amely csak 2002. december 31-ig, illetve a Millenniumi ünnepségek végéig adta át a Millenáris Kht.-nak a területet. A kormányváltás után megindul a vizsgálat az egykori menedzsment ellen, a társaság jelenlegi ügyvezetője különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés büntette és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen tett feljelentést még 2002 szeptemberében. Azóta valamennyi ügyben megszüntették a nyomozást, s formai okok miatt a pótmagánvád lehetőségével sem élhet a társaság, miután a bíróság szerint nem nyújtotta be időben a kérelmét.

A hosszas jogi huzavona mellet azonban a kormánynak gondoskodni kellett a park jövőjéről. Nemrégiben került nyilvánosságra, hogy a Millenáris új tulajdonosa a Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) lesz. Derdák András a Millenáris művészeti vezetője üdvözölte a döntést, különösen azért, mert így most egy kézbe került a Park tulajdonosa és kezelője, mely növeli a hatékonyságot. A Millenáris Kht. alapító jogainak átvételével az IHM megkapta a Millenáris Kht. működéséhez kapcsolódó célelőirányzatot, amelyet saját forrásaiból kiegészít, így áll össze a Millenáris Kht. 2004-es évi költségvetése. A pénzügyi támogatás mértéke és ütemezése a 2004-es részletes költségvetés elfogadását követően lesz meghatározható - tudtuk meg Kertész László miniszteri biztostól.

Az IHM tervei között szerepel az informatikán és a jövő technológiáin alapuló interaktív kiállítás megalkotása. A Jövőkép munkacímű kiállítás létrehozása lesz az első mérföldköve a Millenáris Park továbbfejlesztéséről szóló koncepció megvalósításának, mely a kormány ugynevezett Európa-tervében is szerepel. A kiállítás megvalósításához kapcsolódó szakértői egyeztetések elkezdődtek, a kapcsolódó pontos költségvetés, pályázatok és közbeszerzések kidolgozása folyamatban van - hangsúlyozta Kertész László.

Tudomásunk szerint a Millenáris Park a későbbiekben a Jövő Háza nevű intézménnyé alakul át, mely arra hivatott, hogy bemutassa az információs társadalom vívmányait és azokat a technológiai újításokat, amelyek alapvetően meghatározzák az emberek életét a XXI. században. A Jövő Háza helyet ad az információs társadalom kialakításában szerepet vállaló kezdeményezéseknek, intézményeknek és egyben lehetőséget biztosít a nagyközönségnek a Nemzeti Digitális Adattár megismeréséhez is. Az előzetes szakértői munka során feltárásra kerültek azok a nemzetközi és hazai minták, előzmények, amelyek hasznosak lehetnek a létesítmény kialakításánál. A programhoz kapcsolható főbb nemzetközi kezdeményezések a tudományos múzeumok, a médiaművészeti központok, a kutatás-fejlesztési központok és a technológiai cégek által létrehozott szórakoztató központok. A program megvalósulásában kiemelt szerepet kapnak a tudomány népszerűsítését előmozdító, oktatási és kulturális tényezők is.

Az új funkció ellátásához azonban a Millenáris Park kiállítási csarnokának fűtési- és klímarendszerét is el kell készíteni, ugyanis ez az építés idején nem valósult meg. Többek között ezért is kellett lebontani az Álmok Álmodói kiállítást, s ezzel az indokkal utasították el az Országos Műszaki Múzeum többszöri kérését, hogy a kiállító tér nélkül lévő gyűjtemény kerüljön elhelyezésre az egykori Ganz gyárban.

A Népszava információi szerint a Millenáris Park kiállítási épületeinek felújítására - főként fűtés és hűtésrendszer, világítástechnika - vonatkozó pályázatok kiírását az IHM elkezdte, erre megfelelő fedezet áll a rendelkezésre. Ennek eredményeképpen létrejön egy olyan kiállítási tér, amely nemzetközi időszaki kiállítások befogadására is alkalmas lesz a jövőben.