Benedek

Webber-világpremier Budapesten?

2004.02.04. 00:00

Programkereső

Szirtes Tamás: a Madách Színház a jövő évadban 120-140-nel több előadást fog tartani, mint idén Február elsejétől Szirtes Tamás rendező lett a Madách Színház igazgatója. Az új direktor rendkívüli társulati ülésen ismertette elképzeléseit kollégáival és az újságírókkal.

- Új időszámítás kezdődik itt, a Madách Színházban?

- Igenis, meg nem is, válaszolja Szirtes Tamás. Tulajdonképpen az új időszámítás kezdete a Madách Színházban a Fantom bemutatója volt, és annak a földcsuszamlásszerű sikere, és az, hogy egyszerűen a Madách Színházban jó értelemben vett túltermelési válság van. Sokkal több sikeres darabunk van, mint amennyi helyünk, hogy eljátsszuk. Budapesti színigazgató barátaimmal a Thália Színház, a Bábszínház és a Vidám színpadi kollegákkal és barátokkal együttműködve a Madách Színház a jövő évadban 120-140-nel több előadást fog tartani, mint idén. A Tháliában, a Bábszínházban, a Vidám Színpadon kialakult egy nagyon szép struktúra, ami úgy néz ki, hogy a színházban annak a bűvös szónak, hogy egyeztetés, annak is megfelel, tehát, amikor a Madách Színházban a Fantom megy, azzal párhuzamosan fogunk játszani mi a Vidám Színpadon és a Bábszínházban. Jelenleg 14-15 darabunk van, és egy épületnek egy ilyen mennyiségű előadás szétfeszíti a kereteit. Előre menekülünk, offenzív, dinamikus műsorpolitikát folytatunk, és hogy a nézők láthassák azokat a darabokat, amire ők sokkal többet kíváncsiak, mint amennyiszer mi most játsszuk.

- Pont erre akartam rákérdezni, azért van ebben egy jó nagy adag önbizalom, szóval, el lehet majd adni azt a sok jegyet Madách előadásra, a Bábszínházba, meg a Vidám Színpadra?

- A Madách Színházat a nézői elkényeztették. Én rendkívül büszke vagyok a mi nézőinkre, és úgy érzem, hogy a Madách Színház egész biztosan számíthat a saját nézőire.

- Mit jelentett még be ezen a rendkívüli társulati ülésen?

- Új programokat jelentettem be. A Madách Színház három játszási helyén, a Szalonban életre hívunk egy igazi szalont, egy kulturális szalont, ahova meg fogjuk hívni a jövő évadban a magyar kulturális élet valamennyi jelentős képviselőit, írókat, színészeket, festőket, építészeket. Nagyon remélem, hogy a Magyar Televízió is érdeklődést mutat ezután, és egy ilyen egyórás életmű interjú keretében nagyon sokat megtudhatunk azokról az emberekről, akiknek a műveit szeretjük, ismerjük. A Madách Színház Stúdiójában elindítunk egy Magyar Musical Műhely munkacímre keresztelt projektet, ahol 35 magyar zeneszerzőnek azt az ajánlatot tettük, hogy díszlet és jelmez nélkül darabjaiknak egy 40-50 perces koncertszerű keresztmetszetét bemutatjuk itt, a Stúdió színpadon. Ez egy olyan lökés lehet a magyar zenés szakmának, hogy azt remélem, sok zenés darab születik majd, vagy teszi meg innen a kezdő lépést a nagy színpadok felé. Hofi Géza emlékének Gálvölgyi Jánossal, Hernádi Judittal és Bajor Imrével Hatkezes címen éjszakai színházat indítunk. Lloyd Webber - és talán ez a legfontosabb - bizalma a Madách Színház iránt töretlen, és engem arra kért, hogy egy olyan magyar alkotó team-et állítsak össze, ami szövegíróból, versíróból, és egy rendezőből áll, akit ő teljes jogú alkotótársként maga mellé vehet. Tehát, jó esély van egy Webber-világpremierre a Madách Színházban a következő egy-két évben.

- Lesznek-e új munkatársai, kik fognak rendezni?

- Nagyon számítok a Madách Színház kipróbált, és igazán sikeres kollegáira: Huszti Péterre, Kerényi Imrére, Szűcs Gáborra, Koltay Janóra, és meghívtam a Madách Színház rendező karába Ács Jánost, és Hegyi Árpád Jutocsát. Készülünk együttműködni a Krétakör Színházzal, és Schilling Árpáddal. A Madách Színház nyitott, befogadó, és nyílt szívű intézmény, ahova nyugodtan lehet jönni. Úgy érzem, hogy a színház nagy családja minden új embertől csak gazdagodni fog.

- Azért a mobilszámát ne adja meg mindenkinek!

- Én még soha nem tapasztaltam azt, hogy tehetséges emberek egymástól igazán elvesznek. A tehetséges emberek egymást inspirálni tudják.