József, Bánk

Nem szabadulhat a Carmen varázsa alól

2004.02.05. 00:00

Programkereső

Horgas Eszter meglehetős hátránnyal kezdte és folytatja művészpályáját. Az országszerte és immár a határokon túl is jól ismert és kedvelt fuvolaművész ugyanis egyszerre szép és tehetséges, mely konstelláció a rossznyelvek szerint nem mindig szerencsés. Eszter azonban a jelek szerint nem híve és nem is tárgya a babonáknak, hiszen karrierje töretlenül ível fölfelé. Most az év elején máris nagyszabású terveken töpreng.

- Nem egyszerűen töprengek - mondja, mert amit a fejembe veszek, azt előbb-utóbb meg is valósítom. Például amikor felvetődött bennem, vagyis egyszerűen csak megálmodtam, hogy a Carment egy egészen új változatban kellene színpadra vinni, nem tagadom, többen kétségbe vonták komolyságomat. Aztán tavaly november 14-én egy csodálatos esten állhattam a közönség elé a Budapest Sportarénában, mint egy mai Carmen.

- Ez valóban hatalmas siker volt, hiszen az arénában gombostűt sem lehetett leejteni, a közönség pedig tombolt. Egyik akkori partnerével, a világhírű gitárművész, Al Di Meolával tartja a kapcsolatot?

- Természetesen igen. A produkció előkészítése során igen közel kerültünk egymáshoz emberileg és művészileg, mindketten úgy hisszük, ez csak a kezdete volt egy egymást erősítő közös művészi munkának. Al rendkívüli ember, tudom, hogy rá is nagy hatással volt az előadás, a magyar közönség. Tervezzük, hogy az előadással ellátogatunk több európai nagyvárosba is, hiszen ilyen jellegű felkéréseket már kaptunk.

- Az ön életében nyilván fontos állomás volt a Carmen.

- Talán az egyik legfontosabb. Itt nem csak egyszerűen műfajok találkozásáról és egy nagyhatású előadásról van szó, hanem egy számomra is új minőségről. Nem tagadom, büszke vagyok arra, hogy megalkothattam és bemutathattam egy friss, még nem látott műfajt, melyben az úgynevezett komolyzenész nem csak hangszere virtuóza, s ezáltal fejezi ki mondanivalóját, hanem egyéb eszközökkel, így jelmezével, mozdulataival, testbeszédével, mimikájával, egyszóval egész személyiségével.

- Akkor amit ön művel, az egyfajta színészet is?

- Igen, bizonyosan az. Arról nem is beszélve, hogy játszottam én már több színdarabban is, nagy élvezettel és kitűnő kapcsolatban a színész kollégákkal. Az egyik ilyen a Márai-napló alapján készült, A pisztoly című darab, amelyben Helyey László és Papp Zoltán partnereként léphettem színpadra, Márai feleségének a szerepében. Igaz, meg nem szólaltam, de fuvoláztam. Remélem, ez a produkció is megy tovább.

-Ezek szerint a közönség le is mondhat arról, hogy beszélni is hallja a színpadon?

- Akik már csak ezt hiányolták a repertoáromból, azokat megnyugtathatom, hogy bizony hamarosan meg is szólalok a színpadon. Már próbáljuk a Biblia szövegei alapján összeállított Eszterek könyve című produkciót, melyben nem csak a hangszerem kap főszerepet, hanem beszédmondó készségem is, hiszen társnőmmel, Bíró Eszterrel a zenei betétek között a prózai hangunkat is hallatjuk.

- Hol lehet majd látni ezt a nyilván nem mindennapi darabot?

- A Tavaszi Fesztivál keretében először Egerben, aztán persze szeretnénk vele meghódítani a fővárost és az ország egyéb vidékeit is. Annyi valóban már most bizonyos: nem egy hagyományos, megszokott programot láthat majd a nagyérdemű.

- Melyek a további tervei erre az esztendőre?

- Mint már említettem, szeretném, ha a Carmen, amelynek varázsa alól nem tudok és nem is akarok szabadulni, eljutna más országok közönségeihez is. Részben élőben, részben pedig úgy, hogy az előadásról készült DVD-t nem csak itthon, de a határokon túl is forgalmazzuk. Nem tagadom, nagyon kiváncsi vagyok az érdeklődésre. És amilyen előrelátó vagyok, már azt is tudom, milyem lemezem, fog megjelenni az idei karácsonyra.

- Bár az még messze van, elárulhatjuk, hogy milyen?

- Igen, miért ne, hiszen jórészét már rögzítettük is. Szóval a következő karácsonyi albumomon klasszikus és népszerű filmzenéket hallhatnak az érdeklődők, természetesen fuvolán.

-Verset nem mond a lemezen?

- Erre nem gondoltam, de egy vállalkozókedvű művész esetében minden előfordulhat.