Beáta, Izolda, Lea

Aláírásgyűjtés egy szekszárdi zeneiskoláért

2004.02.06. 00:00

Programkereső

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek Szekszárdon annak érdekében, hogy a város legrégebbi, patinás iskoláját – amely Tolna megye egyetlen ének-zene tagozatos iskolája – ne zárják be, és ne vonják össze más oktatási intézménnyel.

A Garay János Általános iskola diákjainak teljesítményét nemzetközileg elismerik. Az iskola kórusa egyebek mellett Finnországban, Dél-Af-rikában, Szlovéniában, Olaszországban is vendégszerepelt, a rajztagozatosok pedig japán és mexikói pályázatokról is hoztak el díjakat.

Jelenleg több mint négyszáz diák tanul itt. A tanulók szülei és az intézmény vezetése meglepődve vette tudomásul, hogy az iskolát – takarékossági szempontokat érvényesítve – el akarják költöztetni a városközpontból, és össze akarják vonni más intézménnyel.

Kocsis Imre Antal szekszárdi polgármester arra a kérdésre, hogy az intézményt valóban bezárják-e, azt válaszolta: ilyen döntés nem született. Az tény, hogy a városnak csaknem kilencszázmillió forinttal kell csökkentenie a működési költségeket. A többletkiadások harmadát az intézményrendszer átalakításával, költségvetésük átszervezésével lehet csökkenteni. Az önkormányzat megbízott egy külső céget azzal: vizsgálja meg a lehetséges megoldásokat. Az átvilágítás eredményei januárban kerültek a közgyűlés elé. Az egyik átszervezési lehetőség a már említett Garay és a Zrínyi általános iskola összevonása. A polgármester kijelentette: valamennyi javaslat szakmai vizsgálata után a végleges döntés február végén lesz az ügyben.