Benedek

Fonográfhengereken őrzött dallamok

2004.02.06. 00:00

Programkereső

Megjelenésre vár a szlovák Bartók-gyűjtemény Figyelemre méltó tett, bár a szakma szerint inkább politikai gesztusnak tekinthető, mint valódi előrelépésnek, hogy a múlt héten Rudolf Chmel szlovák kulturális miniszter ünnepélyes keretek között átadta a szlovákiai Bartók-gyűjtemény kiadás alatt álló anyagainak másolatát a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében működő Bartók Archívumnak (az anyagot jelképesen Hiller István, a magyar kulturális tárca vezetője vette át). A gesztussal a szlovák zenetudósok célja az volt, hogy segítsék magyar kutató kollégáik munkáját.

]Bartók Béla tizenkét éven át gyűjtötte a szlovák és a felvidéki magyar népdalokat. Munkáját 1918-ban fejezte be, az anyagot rendszerezte, és már 1921-ben szerződést kötött a teljes gyűjtemény megjelentetésére, ám ez végül nem sikerült. Az első kötet csak 1959-ben, a második 1970-ben látott napvilágot Szlovákiában. A Szlovák népdalok című gyűjtemény több mint 3400 dallammal Bartók egyik legterjedelmesebb népdalgyűjteménye. Rudolf Chmel bejelentette, hogy a szlovák és a magyar kulturális minisztérium közös finanszírozásában várhatóan májusban lát napvilágot a gyűjtemény harmadik, utolsó kötete, valamint a különböző mutatókat tartalmazó negyedik kötet. A kiadás közel ötmillió forintba kerül. A tervek szerint megjelentetik az első és a második kötet reprintjét is.

Somfai László zenetörténész, a Bartók Archívum vezetője szerint bár a magyar kutatók az eredeti forrásokból zömében már ismerik a most megkapott anyagot, örömteli, hogy egy egyelőre csonka, nagyon fontos Bartók-gyűjtemény még hiányzó pillére vált most könnyebben, közvetlenül hozzáférhetővé.