Sándor, Ede

Ha péntek, akkor Jaipur…

2004.02.06. 00:00

Programkereső

Rajkók Indiában „Végre rázendített a banda. Csakugyan olyan volt, mint egy cigánybanda. Persze csak az arcuk és az alakjuk. Hiszen a mi cigányaink is Indiából jöttek, és évezredeken át megőrizték fajuk barna színét, villogó fehér fogát… De a mi cigányaink nem guggolnak a földön, szmokingban játszanak, modern hangszereken – és mozdulataik még ma is olyanok, mint ezeké az indusoké.” G. Hajnóczy Rózsa: Bengáli tűz (Santiniketan, 1929. április)

Ha ma este történetesen az indiai szubkontinens – felénk leginkább maharadzsájáról és Rózsaszín Palotájáról elhíresült – Jaipur városában járnának, akkor feltétlenül ajánlom a világhírű Rajkók ottani koncertjét. Hja, hogy ma este pont nem jó? Akkor vasárnap Delhiben? Esetleg jövő héten valamikor Kalkuttában, netán csütörtökön Darjeelingben?

Az indiai turné azért megy szenzációszámba, mert bár az idén 52 éves zenekar (az alapító tagok közelebb vannak a hetvenhez, mint a hatvanhoz!) beutazta a világot San Franciscótól Sydneyig, Tokiótól Asuncionig, Oslótól Cape Townig. De akár hiszik, akár nem, még soha nem jártak ott, ahonnan kultúrájuk, benne zenéjük, s ők maguk feltételezetten származnak. Ezt egyébként 2003-ban Markó Iván és a Fesztivál Balett egy impozáns, egész estés táncszínházi előadásban fel is dolgozta Romantiáda címmel. A produkció kuriózumát az jelentette, hogy a Rajkózenekar estéről estére nemcsak élőben zenélt, hanem aktív részese is volt a koreográfiának – fent a színpadon.

A Rajkózenekart 1952-ben Farkas Gyula, az Állami Népi Együttes tagja alapította és haláláig, 1990-ig volt karmestere, művészeti vezetője a rajkóknak. Túl azon, hogy a vendéglátó-ipari cigányzene műfaját színpadra emelte, közel negyvenéves oktatói tevékenysége alatt, saját módszert kidolgozva, csaknem1200 gyereket tanított, köztük a mai cigányzenész társadalom olyan kiváló képviselőit, mint például Kállai Kis Ernőt vagy Lendvai Csócsi Jenőt. De rajkós volt Mága Zoltán is, aki ma már szólistaként lép fel a budapesti Operettszínháztól kezdve a marokkói király udvarán át, a párizsi Moulin Rouge-ig.

Gerendási István igazgató így emlékezik: „Farkas Gyulának halálos ágyán is még az volt a kérése, hogy ne hagyjuk tönkremenni és elpusztulni a Rajkózenekart, mert akkor Magyarország művészetének egy olyan része szűnik meg, ami pótolhatatlan.”

Ez, a rendszerváltozás küszöbén nem volt – nem lehetett – evidencia, ha csak arra gondolunk, hogy annak idején a Munkaerő-tartalékok Hivatala (!) szervezte meg a KISZ Központi Művészegyüttesének rajkóit, akiknek emlékkönyvébe többek közt olyan jeles személyiségek írtak gratuláló sorokat, mint Luis Corvalan – ha emlékeznek még rá –, a Chilei Kommunista Párt egykori főtitkára.

Farkas Gyula így hát nem élhette meg a Talentum Nemzetközi Tánc és Zeneművészeti Szakiskola és Kollégium 1991-es megalapítását, s annak legnagyobb büszkeségét: tudomásuk szerint az itt végzett növendékek egyike sem kényszerült hivatása feladására. Ebből az iskolából csak lógni nagyon nehéz, mert több generáció is együtt indul a Rottenbiller utcai épületbe reggelente, mint például Danyi Lőrinc, prímás, aki az indiai turnén vezeti a nyolctagú kamarazenekart és 14 éves fia, ugyancsak hegedővel a hóna alatt, suliba.

Sokan próbálták már megfejteni a zenekar titkát, ami alighanem magában a rajkóságban rejlik. Abban az energiában, amelyet egy roma zenész születésétől fogva zsigereiben hordoz, s amely a vérségi kapcsolaton kívül semmilyen más módon nem öröklődik.

A Rajkózenekar mindig nyitott volt a roma és a magyar nép zenéjén kívül mások folklórjára is. 50 éves születésnapjukon a Zsidó Nyári Fesztiválon a Budapest Klezmer Band vendégeként, a zenekar vezetőjének Klezmer Rapszódiáját adták elő Jávori Fegyáékkal, tavaly pedig már a Zsinagógában léptek fel Örökösök című műsorukkal, amellyel Rózsavölgyi Márk emlékének tisztelegtek.

Éppen ezért lesz izgalmas megtapasztalni, hogy a harmóniát nem ismerő, híres indiai zene világában, ahol egy-egy koncert olykor hajnalban kezdődik, s gyakran estig tart: hogyan fogadják a távolra szakadt testvérek fegyelmezett, feszes, immár nyugat-európai muzsikáját, kétszer bő félórás koncertjét… Lisztet, Brahmsot, és az alapító Farkas Gyula Cigány Fantáziáját. Aki kíváncsi, járjon utána: ma este Jaipurban, vasárnap Delhiben, jövő héten pedig Kalkuttában, vagy Darjeelingben…