Klaudia

Kurtág, Eötvös, Schiff esélyes a Grammy-díjra

2004.02.08. 00:00

Programkereső

A vasárnapi Grammy-díjkiosztón Kurtág György zeneszerző és zongoraművész, Eötvös Péter zeneszerző és karmester, valamint Schiff András zongoraművész és karmester is esélyes.

Kurtág György Jelek, játékok és üzenetek című kompozícióját a legjobb kortárs klasszikus felvételek kategóriában jelölték. Eötvös Péter Bartók: A Kékszakállú herceg várának karmestereként a legjobb operafelvételek készítői és közreműködői között a Grammy várományosa. Schiff András a Goldberg-variációk előadójaként a legjobb szólista lehet.

A Párizsban élő, hetvennyolc éves Kurtág műveit a legrangosabb nemzetközi fesztiválokon játsszák világhírű karmesterek és előadóművészek. A Kossuth- és Herder-díjas művész dolgozott Budapesten, Hollandiában és Németországban is.

A hatvan éves Eötvös Péter a 20. század zenéjének egyik legismertebb tolmácsolója. Zeneszerzői és karmesteri pályáját Stockhausen és Boulez munkatársaként kezdte. Ma a Holland Rádió Kamarazenekarának állandó karmestere, a budapesti Nemzeti Filharmonikus Zenekar kortárs-zenei vendégkarmestere és a kölni Zeneművészeti Főiskola professzora. 1991-ben fiatal karmesterek és zeneszerzők továbbképzésére megalapította a Nemzetközi Eötvös Intézetet.

Schiff András ötven esztendős. Hét éves korában kezdte a pályát, a Fővárosi Zeneiskola Szervezetben, később Londonban George Malcolmnál tanult. Nemcsak szólóban, hanem zenekari esteken is játszik. 1983-ban szerződést kötött a Decca Hanglemezgyárral, felvételei nagy számban ennél a cégnél jelennek meg.

Tavaly a Takács kvartett öregbítette a magyar klasszikus zene hírét: egy Beethoven felvétellel nyert Grammy-díjat.