Benedek

Magical Madrigals

2004.02.09. 00:00

Programkereső

Van úgy, hogy a nyomda ördöge fején találja a szöget. Ezúttal egy húsz éves King’s Singers felvétel újra kiadott CD-jének hirdetésébe trappolt bele festékes patáival, s így lett a Madrigal History Tour-ból Magical History Tour. Utóbbi a Beatles ’67-es albumának címére hajaz, melynek Magical Mystery Tour volt a címe.
22d96eb5-5bd5-489a-a3c2-560cc5aaebef

A pokolfajzatnak végül is igaza van: a népszerű szórakoztató zene körébe a 16. században elsősorban a madrigálok, az 1960-as években pedig a gombafejűek slágerei tartoztak. S bár pl. Lassust feltehetően nem kísérte hisztérikusan sikoltozó tinédzserek tömege, ne feledjük, hogy Byrd éppúgy játszott az angol királynő színe előtt, mint idő és műfaj tekintetében tőle egyaránt távol álló liverpooli honfitársai.

Öt nemzet (vagy inkább nyelv) – olasz, angol, francia, spanyol, német – harmincnégy madrigálja kapott helyet ezen a felvételen, s bízvást állíthatjuk, itt van minden idők legalább tíz legfelkapottabb slágere: Morley-tól a Now is the month of maying, Hasslertől az Ach, weh des Leiden, Tomkins Too much I once lameneted-je, Jannequin La Guerre-je, Gibbons és Arcadelt különböző színű hattyai, valamint az utóbbi szőlőt nevelgető Margot-ja és még sorolhatnám. Egy kórusverseny zsűrijének rémálom-repertoárja.

Csakhogy ezt az 1984-es felvételt hallgatva az az ember érzése: az édeni ártatlanság állapotában készült lemez került a hifibe, mely még a művek csontról való lerágásának beindulása előtt készült. Hogy csak egy példát említsek: a furulya- és dobkísérettel ellátott, amúgy rongyosra énekelt Now is the month… is tud frissnek és újnak hatni. (És jó arra gondolni, hogy ez a furulyaszólam még azelőtt született, hogy az utolsó autóreklámot is elérte volna az édeskés, ál-ír tilinkózás.)

Tulajdonképpen minden olyan egyszerűnek tűnik: makulátlanul intonálni, öt nyelv mássalhangzóit ropogtatni úgy, hogy a hallgatónak összefut a nyál a szájában, érthetően, de nem szájbarágósan szöveget mondani… Ehhez már csak százféle hangszín-árnyalat, gusztusos gesztusok, a cappella és hangszerekkel társított darabok kiegyensúlyozott aránya kell – utóbbiak kapcsán időnként legalább azt is megállapíthatjuk, hogy a monódiát azért nem kell teljes egészében a firenzei Camerata-ra kenni.

Sajnálom, hogy a kísérőfüzet nem közli a művek szövegét; igaz, a tapasztalat azt mutatja, hogy a vallásos madrigáloktól és „rendes” költők igényesebb alkotásaitól eltekintve a versek általában besorolhatóak a „Süt a nap, nehogy szomorú légy”, a „Hogyan tudnék élni nélküled” vagy a „Most még fáj minden szó” kategóriákba, már ami a szövegek tartalmát és színvonalát illeti. No de e madrigálok zenéje, formája – hát az egy egészen más szféra.

Boldog volt a kor, melynek ilyen minőségű könnyűzene adatott.