Gábor, Karina, Ders

Újra együtt zenél a Trio Midnight

2004.02.12. 00:00

Programkereső

Másfél évi szünet után ismét együtt játszik a Trio Midnight. A zenekar a Raiffeisen Jazz Klub harmadik szezonját nyitja meg február 13-án, pénteken este fél nyolckor a II. Tárogató út 2-4. szám alatt, az International Buda Stage színpadán.

A Raiffeissen klub első koncertjén éppen a Trio Midnight lépett fel nagy sikert aratva. A trió tagjai - Oláh Kálmán zongorista, Balázs Elemér dobos és Egri János bőgős - más formációkban is fellépett e pódiumon.

Az 1990-ben alakult együttes számára az On Track című album jelentette az áttörést, a lemez budapesti felvételén Lee Konitz, a világhírű amerikai altszaxofonos játszott velük. A trió itthon és külföldön egyaránt sikereket aratott, sok elismerést kapott. Felléptek az olaszországi Umbria Jazz fesztiválon 1993-ban, a franciaországi Marciac-ban 1995-ben. A belgiumi Hoeillartban a zenekar első helyezett lett.

Oláh Kálmán Belgiumban megkapta a legjobb szólista díját, és ő volt a Great American Jazz Piano verseny egyetlen európai döntőse. Több fesztiválsikert aratott 1998 és 2001 között, 2001-ben megkapta a Magyar Jazz Díjat. Játszott Lee Konitz és Tony Lakatos szaxofonossal, Pat Metheny gitárossal. Concerto for Jazz Orchestra című önálló művét 2001 februárjában mutatták be.

Balázs Elemér zeneszerzőként is a magyar dzsessz egyik kiemelkedő alakja. A dob mellett kitűnően játszik zongorán. Nemzetközi dzsesszfesztiválokon lépett fel, játszott Lee Konitzcal, Art Farmer trombitaművésszel, Pat Methenyvel és Al Jarreau énekessel. Több saját albuma jelent meg.

Egri János 1986-88-ig Katona Klári zenekarában basszusgitározott. Mellette Babos Gyula és Szakcsi Lakatos Béla zenekarában, majd a Tomsits quartetben és a Kőszegi trióban játszott. Nemzetközi fesztiválokon vett részt, köztük 1993-ban Kanadában. Ő is készített saját lemezeket.

A koncert vendégművésze Malek Andrea. Játszott a Vígszínházban, a Rockszínház társulatával szerepelt az Evitában, a Nyomorultakban és a Chess című darabokban. Fellépett a Nemzeti Színházban is. Artisjus-, Emerton- és Thália-díjas. 1993. óta több lemeze jelent meg.

Bacsó Kristóf szaxofonos, az est másik vendége Ablakos Lakatos Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte tanulmányait, amit a Liszt Ferenc Zeneakadémia Jazz Tanszékén, majd a Conservatoire de Paris-ban és a Berklee College of Music-on folytatott. Rendszeresen fellép Európa különböző országaiban, továbbá a tengerentúlon és Japánban is.