Sándor, Ede

VI. Making New Waves fesztivál

2004.02.12. 00:00

Programkereső

Hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Making New Waves fesztivál a Trafó Kortárs Művészetek Háza, valamint a Magyar Komputerzenei Alapítvány rendezésében. A műsorfüzet szerint az idei fesztivál központi kérdése a társművészetek visszahatása a zenében. Ahogyan ezt már megszokhattuk, a VI. Making New Waves sem “csak” egy négynapos koncertsorozat. Az öt gondosan kiválasztott hangversenyen túl kiállítás és workshop várta a műfajt közelebbről és távolabbról szemlélőket egyaránt.

A csütörtöki nyitókoncertet a tavaly Heiner Goebbels vendégeként fellépő David Moss adta Einstein for aliens címmel. Színpadi játék abszurd kerettörténettel, ahol a végtelenül racionális földönkívüliek az extázis eléréséhez a legirracionálisabb zenét, a szabadon improvizált zenét használják. Rendkívül őszinte előadás, sok tényleges önéletrajzi történettel. Gyönyörű része a darabnak, amikor Moss Glenn Gould felvételeit állítja zenei példaként, ahol a zongorajáték finomsága és kidolgozottsága mellett mindig hallható Gould nyöszörgése, éneklése. Egy ehhez hasonló vokális szólamot maga is bemutatott a Goldberg-Variációk andante tételére.

Másnap este az elektronikus zene három prominens képviselőjéből álló GRM Experience játszott. Az együttes tagjai az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és Christian Zanesi francia zenész. Mindegyikőjük a mai populáris és avantgarde elektronikus zene más területén vált ismerté. Ami összeköti őket, az a párizsi GRM stúdió felkérésén túl a stúdióban kifejlesztett "Acusmonium" nevű hangszóró-zenekar virtuóz használata. Sok szép ötlet, nehéz, érdes, mégis áttetsző hangok, kifogástalan hangkép. Az est második felében a holland Michel Waiswiszt hallgathatta a közönség, aki talán a fesztivál legizgalmasabb technikai eszközével, az emberi kéz mozgását midi-jellé átalakító berendezéssel improvizált. Ő a vezetője az amszterdami Steim alapítványnak. A fesztivál időtartama alatt az alapítvány által épített hangszereket az interaktív Touch kiállítás keretében mindenki kipróbálhatta a Trafó balett-termében. Az érintésre épülő eszközök közül a crackle-box nevű hangszer használatát külön workshop-on is megtanulhatták az érdeklődők.

ce5a8dce-ad22-4941-a494-93a96f54ce2c

Szombaton az újzenei-színház négynapos műhelyét is vezető Daniel Ott Berlinben tanító svájci zeneszerző-zongorista játszotta Morton Feldman “For Bunita Marcus” című zongoradarabját. A mű szép, az a fajta lassú áradás van benne, ami a szerző sok darabját jellemzi. Megéri a közel egyórás betekintést ebbe az itthon elég felületesen ismert mezzopiano csodaországba. Este 9-től a Cseh Agon Orchestra "Prague versus New York" című műsorát játszotta. Nagyon vártam a koncertet, mert a zenekarról sok jót hallottam, de sajnos ősszel egy elég gyenge koncerten sikerült őket meghallgatnom. Vártam a csodát, egy kelet-európai zenekart, amelyik a minimálzene lecsengése után nem feloszlott, hanem új utakat kezdett keresni, és ezáltal elismert, sokrétű kamarazenekarrá fejlődött. A műsor hat darabból állt. Ezek közül a legmeggyőzőbb Michal Nejtek, a zenekar zongoristájának Distress Sonata című 2002-es, a videót és elektronikát is használó darabja volt. Az est többi részét a szerzők és sajnos néha az előadók által is elhibázottnak, de legalábbis erőtlennek éreztem.

A fesztivál utolsó estjén a Szabadhangok énekegyüttes fiatal magyarországi szerzők vokális darabjaiból összeállított műsora és a négynapos kurzusok záró koncertjei kaptak helyet. A zene-színházi és a recsegő-doboz bemutatókon kívül a Stewart Collinson és Peter Cusack vezette KépesHang filmes műhely is bemutatkozott. Az ilyen típusú workshop-ok lényege a párbeszéd megkezdése a közönség és az előadók, a szerzők és a zenészek vagy akár a különböző művészeti ágakkal foglalkozó fiatal művészek között. A fesztivál irányítását a Zeneakadémia elektronikus-zeneszerzés tanára, Szigetvári Andrea végzi, akinek hatéves munkája a Trafó infrastruktúrájával és a támogatók segítségével is kevés lehet ahhoz, hogy egy magyarországról eleinte szándékosan kizárt, később lehetőségek híján kívülfelejtett műfajnak évente négy nap alatt folyamatos jelenlétet biztosítson, de a lassú víz hullámai azért már dolgoznak.