Klaudia

Maceo Parker és zenekara az A38 hajón

2004.02.13. 00:00

Programkereső

Mit tud Maceo Parker, amit más szaxofonista nem? Úgy játszani akár hat órán keresztül, hogy egy pillanatra se váljon unalmassá, hogy végig húsbamaróan érzéki, szellemesen könnyed, játékos és halálosan pontos maradjon, emellé rappel, beszél, táncol, megtréfál, egy teljes zeneszínházat hozva létre, amely őt megkérdőjelezhetetlenül a funk nemzetközi szenátorává teszi.
a96eeb9f-5cfc-4bd7-bb38-d140a77b90a2

Ha nem lett volna az a maréknyi kiváló és keményfejű zenész, akik egykoron a nagyjából egy akkordon felépített zenei szerkezetekből építettek csodákat ritmusaikkal, dallamaikkal és őrült lüktetésükkel, akkor ma nem létezne a funk. Ehhez a maréknyi zenészhez tartozott James Brown, George Clinton, Bootsy Collins és Sly Stone mellett Maceo Parker, s volt a funk egyik alapépítésze. S habár már a ‘60-as ‘70-es évek legütősebb funk számainak jelentős részét ő szerezte, kevésbé vált közismertté, pedig játszott Prince-szel, Miles Davis-szel és persze elsősorban James Brownnal.

Amióta kivált James Brown nagyzenekarából, annak is társvezetői posztjáról, saját zenekarával végigsöpört a világon. A funk mai alapfogalmát adja meg, a mai popzene egyik meghatározójaként. Az 1990-ben kiadott Roots Revisited című lemeze az év sikerszáma lett, és tíz héten át vezette a Billboard Jazz toplistát. A következő évben kiadott Life in Planet Groove című lemeze lett az év legkeresettebb funk lemeze, a Southern Exposure pedig szinte valamennyi európai dzsessz fesztivál díszvendége. A saját korosztályától a legfiatalabbakkig egyaránt megőrjíti közönségét. S habár rendkívül intenzíven turnézik évi 250 koncertet adva, főleg az Egyesül Államokban, Európában és Japánban, évente új projekteket valósít meg olyan zenészekkel és csapatokkal, mint a Deee-lite, a De La Soul, Bryan Ferry, Rod Stewart és a 10,000 Maniacs.

Ha valaki magába akarja lélegezni a ‘70-es évektől a mai napig taroló Funk-csodagépezet legjobb darabjait és hallani az egyik legélvezetesebb zenét, annak nem tudunk jobbat ajánlani, mint hogy legyen ott Maceo Parker és csodálatos zenekara koncertjén, amelyen hat órán át lehet a zene legnemesebb extázisában.

A március 13-án, este kilenc órakor kezdődő koncertre a belépőjegy ára 6500 forint, amely elővételben kapható az A38 hajón és a Ticket Expressz jegyirodákban.