Benedek

Nehéz ünnep

2004.02.14. 00:00

Programkereső

Különböző okokból gyűlhetett össze a közönség az Erkel Színházban. Például jótékony szándékkal, mert a bevétel az 1. Számú Gyermekklinikát segítette. Vagy újra hallani Giuseppe Giacominit, aki azért mégis a kor egyik legnagyobb tenorja, óriási, sötét hang, balszerencséből dolgozott viszonylagos árnyékban, mert pusztán a hangját tekintve bizonyosan alkalmasabb Otello volt, mint Domingo.

De hát vannak egyéb tényezők az operában, mint a hang, csak a legálisakat említve: megjelenés, színészi képesség, muzikalitás. Ezekben pedig Giacomini soha nem volt jelentékeny. Vörösesszőke, kopasz ember, erős szemüveggel, nyájas mosollyal. Nehéz róla elképzelni, hogy éppen őrjöngve dúl, és a feleségét fojtogatja, mindannyiunk épülésére. Elképzelhető még az is, hogy valaki a szórólapnak dőlt be, a beígért világsztárokat várta, de hát azt várhatta, Giacomini egyedül volt.

A legtöbben azért Sümegi Eszternek akartunk örülni, hiszen megjelent egy CD-je, és egyáltalán, több mint tíz év telt el azóta, hogy megnyerte Philadelphiában a Pavarotti-versenyt, vége a pálya első szakaszának, nem fiatal tehetség többé, hanem kész énekesnő. Ami azt illeti, Sümegi Eszterben tellett a legzavartalanabb öröme az estén a közönségnek. Szép hangon, tisztán, több stílusban is biztosan énekelt. Az én ízlésemnek egy kissé unalmasan, van valami furcsa régiesség, zártság az éneklésében vagy inkább a színpadi-pódiumi jelenségben, de hát attól ő még vitán felül jó szoprán, jelenleg a színház oszlopa, aki bizonyos szint alá soha nem megy. Minden okunk megvan az ünneplésre.

Csak persze ünnepelni nem tudunk. Hosszú vagy hosszúnak tűnő beszédek után hamar kiderül, hogy a műsor első fele elég szerencsétlen szerkesztésű. Chopin zenekaron, ez a nyitószám, tehát máris ábrándozunk, pedig még nagyon nincs rá okunk. Viszont nem kezdődik el a koncert. És nem is folytatódik, mert a Tosca kettőse következik, de Giacomini szokása szerint igen passzív a színpadon, jön, grimaszol, légutat tisztít, aztán kiengedi a hangját. Nem pont azt a hangot, amire emlékezni lehet, de azért nem rossz ez sem. Meg persze a kor. Aztán az a gyanús köhintés a kettős alatt.

Biztosan csak az este végére derül ki, hogy Giuseppe Giacomini mennyire beteg. A ráadásként adott Aida-jelenet alatt csúnyán gikszerezik, de nem is ez az érdekes, hanem amilyen fegyelmezetten végigmegy így is a szólamán, és amilyen diadalmas záróhanggal búcsúzik el a pesti közönségtől. Ez az igazi világsztárság, hogy végig tud énekelni egy estét betegen, úgy, hogy azért mégis élmény, bár a Grál-elbeszélést olaszul adja elő, és néha elcsuklik a hangja.

Van egy harmadik énekes, Lukács László, akiről nem tudom, hogyan került ebbe a társaságba, de szerintem ő sem. Bariton, de kifejezetten rosszul énekel, fent elcsuklik, alul lefullad. Hangja van, meg olyan jószívű fiúnak látszik, örül a többiek sikerének, de azért ez így elég kevés. Még nagyobb csapás a karmester, Dénes István, aki muzsikusnak erőtlen, gyengekezű, szürke, humorforrásnak pedig siralmas, összetéveszti a tréfát az idétlenséggel, az utóbbiból viszont széles választékot kínál a közönségnek, amitől mindenki sokkolva van. Fárasztó ember. Az estét túléljük, Sümegi Eszter ennél azért többet érdemelne, de lesz még egyszer ünnep a világon.