József, Bánk

Purcell piknolepszia -kortárs opera a Millenárison

2004.02.16. 00:00

Programkereső

Purcell piknolepszia címmel kortárs operát tűzött műsorára február 18-án és 19-én a Millenáris Teátrum. Az előadás nem hagyományos dramaturgiára épül, hanem létélményeket közvetít. A kortárs mű Henry Purcell a mai kor zenéjéhez közelítő operáiból kiragadott áriákat illeszt össze össze Ágens a barokk opera ihlette, a transzcendenst célzó áriáival.

A piknolepszia jelenléthiányt, tudatkiesést jelent. A piknoleptikus ‘célja’, hogy kiszakadjon az időből, megbillentse a megélt világ egyensúlyát. Eredménye a ‘távollétben töltött’, megbontott idő. Az előadásban Henry Purcell zenéje az, ami ezen kimaradt idő keresésére és vizsgálatára ösztönöz, operáiból azokat az áriákat kiragadva, melyek leginkább az angyalok ‘nyelvén’ szólnak és a kortárs zenéhez közelítenek, összeillesztve Ágens „a barokk opera ihlette, a transzcendenst célzó áriáival".

A Purcell piknolepszia nem a hagyományos dramaturgiára épül, az előadás meghatározó létélményeket közvetít. A nézők belépnek a már ‘megkezdett’, vagy ‘bizonytalan időktől így folyó’ történetbe, s mikor távoznak, akkor sem a konkrét történetet, hanem a történet érzetét, belső ideáját viszik ki a térből. A színpadon megjelenő lények és képek jelekként funkcionálnak, megjelenésükkel erősítik vagy gyengítik az egyénre szabott történet erejét, mint valamely hamis vagy igaz ‘játék’ döntnökei. Nincsenek csúcspontok, hiszen folyamatosan csúcspontok vannak... Az emberi elme letisztult belső vízióit láthatjuk itt, a tiszta hang extázisát. Egyértelmű, tiszta formák, kísértés nélküli állóvilágok, átlátható rendszerek, az emberi lény harmónia és egység utáni hihetetlen vágyakozásának titkos, belső leképezése a Purcell piknolepszia.

A kortárs zeneszerző, énekes Ágens beskatulyázhatatlan, szférikus hangja és Gergye Krisztián „a különleges jávai táncból építkező, csak Gergyére jellemző mozdulatsorai”, melyek a Tenebrae című előadásban már találkoztak, ahol is a sötétség és a Daimón problémakörét dolgozták fel, most Tasnádi József képzőművész segítségével a ‘felső világok’ felé fordulnak, azt szeretnék kutatni és megjeleníteni.