József, Bánk

Ferencsik János-emlékdíj

2004.02.18. 00:00

Programkereső

Ferencsik János hozzátartozója a nagy magyar karmester emlékére 1986-ban alapítványt létesített. A Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (ma Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy olyan művésze veheti át, aki – a kuratórium döntése alapján – az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta.
3ca82f42-1c48-4972-a70b-c8e49d9976c1

A Reich Károly tervezte emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át; akkor Dőry Zoltán, az Állami Hangversenyzenekar koncertmestere részesült az elismerésben.

Ettől az esztendőtől kezdve változik az alapítvány, s minden esztendőben az Operaház Zenekarának egy művésze részesül a Ferencsik-emlékdíjban. A Ferencsik-emlékdíjat 2004. február 18-án Somorjai István, a Magyar Állami Operaház trombitaművésze vehette át. Somorjai István zenei tanulmányait Galambos Jánosnál kezdte, majd Budapesten a Tanárképző Főiskolán Borst Rudolf, illetve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Varasdy Frigyes irányításával képezte tovább magát. Még főiskolás éveiben, 1969-ben nyert felvételt a Matáv Szimfonikus Zenekarhoz, röviddel később, 1969. február 16-án – sikeres próbajátékot követően – a Magyar Állami Operaház Zenekarának I. trombitása lett.

1974-től a Modern Rézfúvós Együttes tagja, amellyel 1979-ben I. díjat nyertek az Anconai Kamaraversenyen. A Magyar Rádió és a Hungaroton több felvételt is készített az együttessel. Ezen kívül több évig volt tagja a Pro Brass Együttesnek is. A Budapesti Filharmóniai Társaságnak 1978-tól tagja. Olyan neves karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ferencsik János, Lehel György, Doráti Antal, Solti György, Eliahu Inbal, Erich Bergel és Rico Saccani. 1994-ben Komor Vilmos-díjat kapott és ugyanebben az évben elnyerte a Magyar Állami Operaház Legjobb Zenekari Művésze címet is.