Beáta, Izolda, Lea

Belgák, lengyelek, elnöknők

2004.02.20. 00:00

Programkereső

Ajánló: Bozsik Yvette táncművész, koreográfus Szeretem a kortárs zenét, a darabjaimban is gyakran felhasználom, ezért nagyon örülök, hogy végre élőben is meghallgathatom a Blindman Quartetet. Belgium egyik legizgalmasabb szaxofonnégyese már olyan neves koreográfusoknak is írt zenét, mint Amanda Miller, William Forsythe vagy Jan Fabre. Holnap este nyolckor játszanak a Trafóban.

Valamiért mindig is vonzódtam a lengyel kultúrához, hatással volt rám a lengyel színház, irodalom, zene. Mindebből most ízelítőt kaphat bárki, hiszen a Merlinben lengyel minifesztivál kezdődik 24-én. Három este, 24–26-ig látható a Gardzienice Színházi Központ Átváltozások című előadása. A társulat alapítója Jerzy Grotowski tanítványa, ezért rendkívül izgalmas estre számítok. 26-án délután ötkor Krysztof Zanussival beszélgetnek filmről, kereszténységről, Európáról, majd két filmjét is vetítik: 27-én a Védőszíneket, másnap pedig Az élet mint nemi úton terjedő halálos betegség címűt. Külön felhívnám a figyelmet az Andy nevű lengyel női zenekar koncertjére, amely 27-én lesz a klubban, és úgy gondolom, feltétlenül meg kell kóstolni a lengyel konyha specialitásait is.

A Katona Kamrában megy az Elnöknők című darab, például ma este. Maga a mű is nagyszerű, de a három fantasztikus szereplő, Csákányi Eszter, Pogány Judit és Szirtes Ági miatt is érdemes megnézni, nem beszélve arról, hogy a rendező Ascher Tamás.

Végül egy ezen a héten megjelent könyv, amelyet még nem olvastam végig, de így is bátran merek ajánlani: Nancy Friday Nők a csúcson című kötete, amelyben nők vallanak önmagukról. Nagyon tanulságos olvasmány.

(Lejegyezte: Serfőző Melinda)