Beáta, Izolda, Lea

Bukarestben koncertezik a Száztagú Cigányzenekar

2004.02.22. 00:00

Programkereső

Óriási érdeklődés előzi meg a budapesti Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépését - olvasható az erdélyi Krónika csütörtöki számában. Az egyetlen előadásra tervezett koncertnek ugyanis lesz egy ráadás napja is.

Mint a lapból kiderül, az eredetileg egyetlen előadásra - február 26. - tervezett vendégjátékra másnap ráadás is lesz, mivel a jegyigénylések jócskán túllépték a Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház befogadóképességét. Az 1-1,7 millió lejes (körülbelül 6500-11 000 forintos) árak ellenére szűk két hét alatt elfogytak a Száztagú Cigányzenekar bukaresti fellépésére kibocsátott belépők. A vendégjáték szervezője, a fővárosi Aurel Mitran Kulturális Alapítvány ezért úgy döntött, hogy második előadást is rendez.

A hatalmas érdeklődés csak kezdetben lepett meg bennünket- jelentette ki a lapnak Laura Ganea, az alapítvány szóvivője, emlékeztetve arra, hogy a Száztagú Cigányzenekar világhírű együttes, amelynek fellépését mindenfelé nagy várakozás előzi meg.

Ennek a hírnévnek az ismeretében vette fel a kapcsolatot az ügynökség a zenekar francia ügynökségével, annak is tudatában, hogy a Cesaria Evana együttes bukaresti sikere után a fővárosi zenekedvelő közönség a briliáns cigányzenekarra szintén kíváncsi lesz.

A Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház nagyterme ezer néző befogadására alkalmas, a rendezők bíznak benne, hogy a február 27-i második előadásra is megtelik kíváncsi közönséggel a terem.

A Száztagú Cigányzenekart 1985-ben alapították, s azóta világszerte a magyar kultúra egyik védjegyeként tartják nyilván - írja a Krónika, felidézve: az alapítás ötlete Járóka Sándor temetése után pattant ki, amikor közös hegedüléssel búcsúztak a cigányzenészek a híres prímástól. A tizennyolc éves múltra visszatekintő együttes a közelmúltban állami támogatásért folyamodott.

Raduly József, az együttes művészeti vezetője szerint a magyar kulturális tárca segítsége nélkül az együttest a megszűnés veszélye fenyegeti. Próbadíjat már három éve nem tud fizetni, adótartozása hét és fél millió forintra rúg - olvasható a lapban.