Beáta, Izolda, Lea

A 2003-as év Magyar Jazz Lemezének bemutatója a Raiffeisen Jazz Klubban

2004.02.23. 00:00

Programkereső

A Raiffeisen Jazz Klub következő koncertjén, március 5-én 19.30-tól Lantos Zoltán kvartettje mutatja be a klub közönségének a Tiptoe ceremony című CD zenei anyagát, amely tavaly a Gramofon – Klasszikus és Jazz Kiadó háromfordulós szakmai zsűrizése alapján a 2003-as esztendő Magyar Jazz Lemeze lett.

Lantos Zoltán és a Mirrorworld kvartett Budapest Music Center (BMC) gondozásában megjelent albuma az International Buda Stage (II. kerület, Tárogató út 2-4.) színpadán lesz hallható. Lantos Zoltán (hegedű) mellett Borbély Mihály (fúvós hangszerek), Juhász Gábor (gitár) és Horváth Kornél (ütőhengszerek) lép fel, az est vendégszólistája Szakcsi Lakatos Béla (zongora) lesz.

Lantos Zoltán hegedűjátéka nehezen sorolható műfaji keretek közé, saját bevallása szerint a következők állnak közel a személyiségéhez: az indiai tradicionális zene összetett harmónia- és ritmusrendszere, az improvizatív dzsesszben rejlő szabadság, az ebből fakadó sokféle lehetőség, továbbá az egyes népzenék, köztük a magyar folklór sokszínűsége, sűrítettsége.

Borbély Mihály a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán klasszikus klarinét, illetve dzsessz szaxofon szakon tanult, ehhez a két hangszerhez azóta is hű maradt (szoprán és tenor szaxofonon is játszik). Ám ezekhez, továbbá a tárogatóhoz és a népi furulyákhoz különleges fúvós hangszerek jöttek, például a kaval, a fujara, az okarina.

Juhász Gábor a hazai dzsesszélet egyik vezető egyénisége, sokszínű előadóművész, aki a dzsessz és a világzene számos forrásából, gyökeresen eltérő zenei stílusokból merítve képes harmóniát teremteni. Sokáig volt etno-dzsessz kísérleti zenekarok megbecsült tagja: részt vett a zongorista Binder Károly formációjában (Pangea), alapító tagja a Tin-Tin zenekarnak. Ha a 2003-as év Magyar Jazz Lemezét hallhatjuk, érdemes kiemelni: egy évvel korábban éppen Juhász Gábor nyerte a Gramofon két nagydíja közül a Gramofon Jazz Díjat.

Horváth Kornél valódi mestere sok ütőhangszernek, játszik kongán és bongón, de számos különleges hangszeren is. Egyéni ütéstechnikát dolgozott ki, amelyet nagy sikerrel mutatott be az 1990-ben rendezett PASIC’ 99 fesztiválon, Philadelphiában, ahová az Amerikai Ütős Szövetség meghívására jutott el, de több más, rangos európai, tengerentúli és indiai fesztiválon is sikert aratott. 2000-ben eMeRTon díjat nyert.

069dab78-6358-4024-a70c-c84bfab65063

Az est vendégszólistája, Szakcsi Lakatos Béla eleinte klasszikus zenét tanult a Bartók Bála konzervatóriumban, majd magával ragadta a dzsessz, annak ellenére, hogy a muzsikusok az ’50-es-’60-as években nálunk leginkább csak a szórakoztatóiparban léptek fel – no meg vendéglátóztak. 1970-ben a Pege Kvartettel a Montreux-i Dzsesszfesztivál II. díját nyerték el, s ezzel kezdődött Szakcsi Lakatos Béla számára a nemzetközi karrier, hiszen ezek után a magyar zongorista Európa, Észak-Amerika és Ázsia legrangosabb fesztiváljain lépett fel.