Klaudia

Bécsben a gyerekeké a „másnap”

2004.02.23. 00:00

Programkereső

A széksorok helyén ezúttal a közönség csak úgy a földön üdögélt, s vele egy szinten játszott a zenekar, énekeltek a szereplők. Az Operabál utáni szünnapon immár második éve rendhagyó gyerekelőadásra mégis csak megnyitják a házat a Ringen: Mozart Varázsfuvolájának egy egyórásra rövidített változata a történet és a zene minden értékét átmentve ebből a karnyújtásnyi távolságból különleges élményt jelent a 10-12 év közötti iskolásoknak.

Két előadásban, összesen hétezren élvezték az idén is a legjobb szereposztással, ötletes és látványos kosztümökben előadott zenés mesét. Az ötletgazda Ioan Holender igazgató maga sem rest beállni a szereplők közé: a fát „alakítja”, amelyre Papageno készül felakasztani magát. Valamennyi szereplő gázsi nélkül lép fel: az előadás szinte integrálja az Operabál után ekkor még megmaradt virágdíszeket, a műsortervet pedig nem akadályozza a rendkívüli program, hiszen másnapra marad idő az eredeti állapot helyreállítására, a ház más részein pedig az előadás idején is folytatódhat a „romeltakarítás”.

Az idén egyébként meglepetés érte az igazgatót: egy magát megnevezni nem kívánó amerikai úr kereste fel, s magára vállalta az előadás költségeit a következő évekre. Mint elmondta, felkeltette az érdeklődését a program, eljött az előadásra, és olyan nagyszerűnek tartja, hogy áldozni szeretne rá. Holender örömmel fogadta a felajánlást, ám mint mondta, nem múlna anyagiakon a folytatás: nemcsak a gyerekek pillanatnyi öröme szól mellette, hanem az is, hogy így nevelődik ki a jövendő operalátogató közönség.