Klaudia

Az argentin „néptánc” hazai fesztiválja

2004.02.24. 00:00

Programkereső

Fél évtizede már, hogy a fővárosban is rendszeresen gyakorolható, klub és alapítvány is foglalkozik népszerűsítésével, mégis egyelőre kevés azoknak a száma, akik számára életformává vált. Nagyjából kétszázan táncolják a klubjellegű esteken, a milongákon, Oroszországban, Moszkvában és Szentpétervárott – ahol a magyarokéval együtt kezdődött a karrierje – mostanra hatalmas klubélet szerveződött köréje is. Azért a tangó, ha nem is az orosz tempóban, de terjed Magyarországon.

A világot először a múlt század elején hódította meg a Buenos Airesben született, az afrikai, spanyol, portugál, német, kelet-európai hangzások keveredéséből létrejött, majd a kilencvenes évek eleje óta reneszánszát élő urbánus zene és tánc. Akik gyakorolják, állítják: a tangó nem fejforgatást jelent, rózsával a szájban, hanem egy minden lépésében improvizatív, kihívást jelentő, ámde határtalanul lelkesítő lehetőséget – férfi és nő számára egyaránt.

Idehaza a két éve létező, Pesti Tangó Klub Alapítvány működik annak érdekében, hogy ápolja az argentin tangó kultúráját, megismertesse, népszerűsítse, s a kialakult közösség bővítésével Magyarországot is bekapcsolja a nemzetközi tangómozgalomba. Vasárnap esténként például az Uránia mozi kávézójában, nyaranta pedig a budai Várban rendeznek milongákat – most hét végén pedig a Millenáris Parkban sor kerül az első magyarországi tangófesztiválra. A háromnapos rendezvény neve a kosárlabda All Star-gálákra emlékeztető Kelet–nyugat Tangó Fesztivál címet kapta, mivel a szervezők e két égtájról verbuválták össze a tangó nemzetközi tánc- és zeneművészeit.

Kovács Nóra, Kovács Krisztina és Karvalits Ivett, a pesti klub alapítói egy Nyugat-Európában már hagyományos eseményt, a számos mestert, táncost, együttest megmozgató, a nagyközönség számára is izgalmas koncertekkel, táncbemutatókkal tarkított tangófesztivált valósítanak meg itthon. A fellépők közt szerepel – többek között – a párizsi sztár párosmester, Veronique Bouscasse és Thierry Le Cocq, a belgrádi Beltango quartett, a berlini tangólemezlovas (ilyen is van!) Roland Sardison, a magyar világbajnokpáros, Bánhidi Petra és Budai László, Kala Sándor és népi zenekara meg Boris Kovac, az újvidéki születésű zeneszerző, hangszeres muzsikus és multimédia-művész, aki magával hozza dallamos hangzású orkesztráját, a belgrádi LaDaABat is. A koncerteken és a bemutatókon kívül argentin bórkostoló, kezdő és haladó tangókurzusok és milonga várja a péntek estétől vasárnap estig a Millenáris Parkba ellátogatókat.