Gertrúd, Patrik

Dafina két arca

2004.02.24. 00:00

Programkereső

Verseket a magyar költészet klasszikusaitól választanak, hozzá a dallamot a tradicionális kelet-európai zenéből és az elektronikus hangzásból keverik ki. A néhány éve alakult Dafina együttes március 4-én mutatja be egyéni hangzású dalait a Fővárosi Művelődési Központ színháztermében.

A fiatal együttest négy éve hívta életre ifj. Födő Sándor, aki maga írja dalaikhoz a zenét. A nyolc tagú Dafina zenészei kivétel nélkül több hangszeren játszanak, zenéjükben két világ találkozik össze izgalmas harmoniában. Egyrészt a kelet-európai, az erdélyi és a török tradicionális alapokon nyugvó hangzásvilág, másrészt a XXI. századi elektronikus irányzat keveredik dalaikban. Az akusztikus és az elektronikus zenélés egyesítése sajátos módon történik előadásukban. Az előre felvett zenei alapokra a koncerten a zenekar tagjai élőben játszanak rá, előadásukban az éneket basszusgitár, hegedű, billentyűs és ütőhangszerek kísérik. Dalaikhoz a huszadik század nagyjainak költészetéből merítenek, többek között így szólalnak meg Nagy László és Kosztolányi versei a Dafina előadásában.

- A kétféle zenei világ egyesítésével az együttes célja nem csak egy izgalmas hangzás megteremtése volt - mondja Balai Ágota, a Dafina menedzsere -, hanem azt is szeretnék érzékeltetni, hogy a fiatal zenészgeneráció hogyan látja régiónk zenei örökségét. CD-jük megjelenése a nyár végére várható, de szúrópróbaként elküldtem felvételeiket a világ legnagyobb, világzenét játszó rádióihoz. A visszajelzések biztatóak voltak, visszaigazolták azt, amiben a zenekar bízik, tehát hogy az elektronikus és az akusztikus hangszerek izgalmas ellentéte az egyéni hangzásával megragadja a hallgatóságot. Európai országokból, Kanadából és az USA-ból kaptunk értékelő válaszokat, lényegében valamennyi azt emelte ki, hogy modern zene, anélkül hogy elveszítené a gyökereit.

A Dafina itthon eddig elsősorban fesztiválokon, olykor klubokban lépett fel, de reményei szerint idén külföldön is bemutatkozhatnak. Most az év egyik legfontosabb fellépésére készül az együttes, a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében március 4-én este fél nyolckor tartják A Dafina két arca című bemutató koncertjüket.