Beáta, Izolda, Lea

Elegendő ok

2004.02.24. 00:00

Programkereső

Valószínűleg az is elég ok, hogy az ember régi lemezeket, vagyis új lemezeket, de régi felvételeket hallgasson, ha azok jók. Persze, múzeum, nem a zene miatt, mert mondjuk egy Schubert-dalnál érvényesebbet nem lehet írni, de az előadás miatt. Nincs olyan régi énekes, akiről azt lehet hinni, hogy akár tegnap is elénekelhette ezt a dalt a stúdióban. Annyit változott közben az ízlés, hogy a felvétel kora viszonylag pontosan meghatározható.

Az is elég ok, ha Elisabeth Schwarzkopf énekel a lemezen. Nem a legmegnyerőbb személyiség, de mégis: élő legenda, kilencven felé közeledve is aktív, néha mesterkurzust tart, és ez alkalomból hihetetlenül megkínozza a növendékeket, de biztosan igaza van. Nem a legmegnyerőbb múlt, mert hát Schwarzkopf 1941-ben lépett be a náci pártba, amikor már nehéz volt arra hivatkozni, hogy ki tudta azt, kérem, mi lesz ebből. Könnyen lehet, hogy ő az egyetlen, akit ilyen múlttal lovagnővé ütött az angol királynő, de hát csak tudta, mit csinál. És még csak nem is a legmegnyerőbb hangszín: fent kicsit éles, lent kicsit fullad, nem olyan óriási az ereje sem, de a kifejezőkészség mindenért kárpótol.

Ha viszont Schwarzkopf Schubertet énekel, akkor fölösleges óvatosan köszörülgetni a torkot meg fület-orrot piszkálni. A Schubert-dalok alapvetően férfihangra íródtak, a szerelmes szövegekben többnyire hölgyek után epednek, kisebb tehát nők számára a választék. Amit lehet, azt Schwarzkopf elénekelte. Pedig az Erlkönig egy énekesnőnek szinte megoldhatatlan, mert a hang színe nem változik olyan könnyen és természetesen, mint egy férfinál, és három szereplőt meg egy narrátort kell előadni. Schwarzkopf kényszeres hangszínváltások nélkül, főleg az éneklés intenzitásával, dinamikával, tempóváltásokkal oldotta meg. Nagyszerű. És ahogy a legendás Edwin Fischer kíséretére reagál, ahogy a bozontos szemöldökű öreg zongorahangjai megszólalnak az énekben, az pontosan az, amiért kitalálták a hangrögzítést. Őrizni, ahogy tudtak, ahogy csinálták. Vagy ahogy Schwarzkopf Gerald Moore-ral a Vadrózsát énekli. Ezerszer lágyabban, puhábban, finomabban, mint egy évtizeddel később Fischer-Dieskau ugyanezzel a kísérővel.

Schubert-dalokat énekelnek azóta is szopránok. Ki jobban, ki kevésbé. Csak valahogy mindegyik énekesnő öt-hat (vagy egy-két) dal után egysíkúvá válik, fönt szól a hang, lent a zongora, minden tudható, előre kiszámítható és egyforma. Hiába telt el ötven év a felvételek óta, azóta sem született ezeknél jobb. És ez tényleg elegendő ok arra, hogy meghallgassuk.

(Schubert: 24 Lieder – EMI, 2004)