József, Bánk

Haydn haladóknak

2004.02.24. 00:00

Programkereső

Kíváncsi lennék, milyen típusú rendezvény ugrik be a kedves Olvasónak, ha az „ezennel megköszönöm szíves figyelmüket” kifejezést hallja. Mindentudás egyeteme? Országértékelő beszéd? Bőséges a választék, de hogy a gyerekkoncert nem lesz benne a kalapban, az elég valószínű.
1b3a39a3-3512-43d7-8782-f905ea6cc239

Fenti mondat Solymosi Tari Emőke szájából hangzott el február 21-én, a 2004-es Pastorale bérlet első, Haydn műveinek szentelt hangversenyének végén. Az immár hetedik alkalommal megrendezett koncertsorozat jópofa piros plakátjára már hetekkel ezelőtt rákattanhattak a kisebb-nagyobb gyerekes anyukák és apukák; a képen trombitáló-doboló elefánt akkora publikumot tülkölt össze, hogy alig fértünk el a Szent István Zeneház nagytermében. Mivel egy hónapon belül ez már a negyedik gyerekkoncert-tudósításom, a szokásos kellékekre számítottam: kissé elcsigázott szülők kezében a belépőjegy mellett szorongatott játék-mobilra, horgolt bárányra, stb. Nagy meglepetésemre azonban most semmi ilyesmit nem láttam, és kicsit gyanakodva vártam a műsorkezdést.

Hamar kiderült aztán, hogy Solymosi Tari Emőke, a koncert műsorvezetője nem osztja azt a nézetet, mely szerint „a kisebbségi uralom tökéletes példája, ha gyerek van a háznál”. Ő családi koncertben gondolkodik, ahonnan a szülők sem úgy mennek haza, hogy a kocsiban gyorsan utánaszámolnak: hány évet kell várni még, amíg legalább a Pál utcai fiúk szintjén lehet hétvégi programot szervezni a famíliának. Mi több, a prospektus tanúsága szerint a szervező a gyerekek tanárait is a közönség soraiba várta. Így aztán minden szinten szinte mindent, de legalábbis sokat kellett nyújtani.

A hangverseny első blokkja elsősorban a gyerekeket célozta meg. Erre utaltak a rövid műsorszámok: két Haydn-dal után két vonósnégyes-tétel következett, melyeket az István-konzi volt és jelenlegi növendékei adtak elő a műsorvezető magyarázatai kíséretében. Az osztrák mester életrajzának első szakasza is fogyasztható módon tálaltatott: röpködtek a „kis Haydn”, „kis Joseph” jelzős szerkezetek, előkerült a hálás copfnyisszantós história, s a bécsi szentháromság aranyos élőképpé állt össze, ahol Haydn Mozart atyai jó barátját és Beethoven tanárát alakította – gondolom, Ludwignak lett volna ehhez egy-két szava, de tényleg ráér még az ifjúság, hogy szembesüljön az élet zord tényeivel.

A következő mintegy háromnegyed óra érzésem szerint inkább a szülőknek szólt. Először a Zugló TV jóvoltából egy ismeretterjesztő filmet láthattunk, melyet a kábeltévé munkatársa külön erre az alkalomra forgatott Eisenstadtban, azaz Kismartonban. (Íme: van oly kábeltársasága e hazának, amely nem csak a kerületi kutyakozmetikáról képes tudósítást készíteni!) Másodszor is átevickéltünk a komponista életének első évtizedein, majd a kamera végigkalauzolt minket az egykori Esterházy-rezidencián működő Haydn-múzeum termein. A mennyezetfreskók mitológiai témáinak boncolgatásakor ugyan lankadt a gyerekek figyelme, a körülöttem ülő szülők azonban rendületlenül kitartottak, s jobbomon egy anyuka már a nyári kismartoni kirándulást tervezgette.

No itt lett volna jó egy negyedórás pauza. A büfé helyett azonban pillanatokon belül egy haladó Haydn-kurzuson találta magát az egyre fáradó hallgatóság. Gondolom, a forgatókönyvben most jött el a zenetanárok szellemi táplálásának ideje, mert a komponista zongoraszonátáiból bemutatott aszimmetrikus témák ütemeinek hosszas és kissé zavaros számolgatása rajtuk kívül mást aligha csigázott föl. A szünet előtti utolsó blokk főszereplője egy valódi baryton volt, melyet szólóban és trióban egyaránt hallhattunk a Kecskés együttes művésze, Nagyné Bartha Anna jóvoltából.

A hangverseny második fele már nélkülözte az előbbi rétegzettséget. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Szimfonikus Zenekarának tagjai XVIII. századi öltözetbe bújva, rizsporos parókában, fehér harisnyában adták elő a Csoda-, A filozófus- és a Katona-szimfónia egy-egy tételét Záborszky Kálmán vezényletével. A koncertet az Évszakok c. oratórium két száma: a Fonódal és Hanna meséje zárta, melyben az iskola oratóriumkórusa is közreműködött. A szólót éneklő Baráth Emőke, az István-konzi növendéke valósággal lubickolt Hanna szerepében. Eleven és természetes játékával, szép csengésű hangjával a délután legszebb perceit szerezte a közönségnek.

A békés családi program áldásaiból a hetes busz utazóközönségének is jócskán kijutott. Egy, a koncertről hazafelé tartó házaspár háromévesforma kislánya ugyanis olyan sikítozós hisztit rendezett a Thökölyn zötykölődő járaton, amihez foghatót soha életemben nem hallottam. A vágy ordítva követelt titokzatos tárgya pedig nem volt más, mint a zordon báty kezében csábítóan tarkálló, elérhetetlen Pastorale-prospektus.