Emőke

Tánclépések, pikáns népmesék délről

2004.02.24. 00:00

Programkereső

Tánclépésekkel Európába címmel új programsorozatot indít az angyalföldi József Attila Művelődési Központ. Szombatonként zenés-táncos estek segítségével szeretnék megmutatni az uniós népek kultúrájának, szokásainak, életének egy-egy részletét.

– A művelődési központ már régóta törekszik arra, hogy összekösse az ismeretterjesztést a szórakozással, és könnyedebb formában juttassa el az információkat a látogatókhoz. Korábban például gyerekeknek szóló meséket, előadásokat szerveztünk az EU népeiről. Most ezt bővítettük tovább úgy, hogy ezúttal inkább a felnőttekre számítunk, szeretnénk megmutatni nekik, hogy milyen szokások, táncok léteznek ezekben az országokban – vázolta terveiket Vas Béla, az estek szervezője.

A 28-i, első est a déli országokról szól. Házigazdája Olasz Etelka színésznő lesz, aki a hét órakor kezdődő programot egy kis mesével kezdi: elmondja Europa és Zeusz történetét – ebből kiderül, miért is hívják ma a kontinensünket Európának. Ezután egy-két spanyol és görög, pikáns, vagyis inkább felnőtteknek szóló népmese, történet következik.

A művelődési ház csarnokának falait erre a napra fotókkal, poszterekkel, prospektusokkal díszítik, hogy vizuálisan is megidéződjenek a mediterrán országok, tájak. A gasztronómia sem maradhat ki: a büfében tradicionális görög ételek várják az új ízekre fogékony látogatókat.

Az est fő motívuma a zene, a tánc: lesz flamenco- és görögtánc-bemutató, a Mascarades görög zenekar pedig koncertet is ad. Emellett mesélnek a görög zenéről, a görög hangszerekről is – ez utóbbiak közül néhányat meg is mutatnak a helyszínen. A programokat görög táncház zárja, ahol bárki megkísérelheti elsajátítani a korábban látott táncokat.

A tervek szerint a sorozatban két héttel később, március 13-án néhány északibb nép kerül sorra. Többek között az írek, akiknek zenéjét és táncait a M. É. Z. együttes mutatja majd be.