Klaudia

Tangófesztivál a Millenárison

2004.02.25. 00:00

Programkereső

A Pesti Tangó Klub Alapítvány a hétvégén Kelet-Nyugat Tangó fesztivál címmel háromnapos összejövetelt rendez a latin-amerikai tánc szerelmeseinek.

Kelet-Nyugat Tangó Fesztivál címmel háromnapos bulit rendez a Pesti Tangó Klub Alapítvány a hétvégén a Millenáris Parkban. A programban a Keletet szerb és magyar, a Nyugatot egy francia mesterpáros és egy német lemezlovas képviseli, s hogy egy kis hungarikummal is ékeskedjen az esemény, Kalla Sándor és népizenekara húzza a talpalávaló tangót.

Az argentin tangó a 20. század elején hódította meg először a világot, és a kilencvenes évek óta újra reneszánszát éli. Kovács Krisztina, a fesztivál szervezője, a hazai tangó alapítvány kuratóriumának elnöke kérdésre elmondta: A magyar tangó még nagyon fiatal, mindössze 5-6 éves, és vagy kétszázan táncolják a milongákon, a klubszerű tangóesteken. Általában - sok táncot kedvelő férfi szerint is - a nők jobbak, mert ők könnyebben elengedik magukat.

Budapesten egyébként a milongák közönsége nagyrészt 25 év körüli, vagy nem sokkal idősebb értelmiségi, miközben például Buenos Airesben a tangósok többsége negyvenes, vagy még idősebb. Profi tangóban - lévén kétféle tangó, a színpadi és a klubokban táncolt - Budai László és Bánhidi Petra neve a legismertebb, ők többszörös világ- és Európa-bajnokok. Budai készítette fel a Buenos Aires-i tangóbajnokságon a döntőben végezett Josip Bartulovic-Kulik Johanna párost is.

A Pesti Tangó Klub alapítói, Karvalits Ivett, Kovács Krisztina és Kovács Nóra azért hozták létre tavaly az alapítványt, hogy minél szélesebb körben terjesszék a tangót. Vendégtanárokat hívnak Magyarországra, és rendszeresen szerveznek milongákat, táncesteket. Most, a Millenáris Parkban három este találkozhatnak a tangó régi szerelmesei és az új érdeklődők.