Irén, Írisz

A Balázs Elemér Group Ausztriában

2004.02.26. 00:00

Programkereső

Magyarország virágzó jazzéletéből különös módon alig szivárgott át valami Ausztriába, ám a bécsi magyar kultúrintézet idei szezonjának első jazzkoncertjén a Balázs Elemér Groupnak koncertje volt hallható.
e1d576ea-375b-405b-90b6-657d01a60782

A Groupban az utóbbi időben két tagcsere is volt (az újak: Glaser Péter bőgős és Hajdu Klára énekes), de az összetartás szelleme nem változott, csiszolódott néhány nóta, közte újak, vannak friss be- és átvezetések, újonnan árnyalt hangzások. Balázs Elemérék fellépésére meghívást kapott az osztrák közszolgálati rádió, akik közvetítőkocsival teljes egészében rögzítették a koncertet.

Bécsben, a Collegium Hungaricum koncerttermében közel 150-en voltak, minden korosztályból: az első két szám alatt nem nagyon mert senki közbetapsolni, ám a közönség fokozatosan ráérzett a dolog lényegére, és attól kezdve minden szólót tapssal honorált.

A koncertfelvételt az Ö1 (vö.: nemzeti főadó) március elsején, hétfőn este fél nyolctól közvetíti teljes egészében. Az ORF honlapjának segítségével (internetes kapcsolattal rendelkező számítógéppel és egy sima Windows media player programmal) ezt a világon bárhol meg lehet hallgatni. A webcím: www.oe1.orf.at, itt a webradio feliratra kell kattintani, és már szól is. Ugyanezen az adón egyórás műsorban lesz hallható a “Jazznacht”, amelyben Zipernovszky Kornél új magyar jazzlemezeket mutat be egy stúdióbeszélgetés keretei között február 29-én éjszaka, 00.05h – 01.00h között.