József, Bánk

Libanonban vendégszerepelnek a Magyar Rádió zenei együttesei

2004.02.26. 00:00

Programkereső

A libanoni Al Busztan fesztiválon vendégszerepel a jövő héten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara. Két koncertet adnak, a zenekart Vásáry Tamás főzeneigazgató betegsége miatt Kovács László dirigálja.

A karnagy elmondta, hogy első fellépésükön magyar vonatkozású művek szerepelnek: Bartók II. hegedűversenye és Erkel Hunyadi-nyitánya, míg a második alkalommal Kodály Galántai táncok mellett egy Prokofjev és egy Csajkovszkij-darab szerepel a programban.

- Mit várnak ettől a fesztiváltól, ezektől a koncertektől?

- Ez nekünk mindenképpen egy rendkívül egzotikus helyszín, hiszen ide azért elég ritkán juthat el magyar együttes, mi pedig még egyáltalán nem jártunk itt - a Közel-Keleten már igen, Izraelben például, de Libanonban még nem – mondja Strausz Kálmán az énekkar karigazgatója.

- Ha elmennek énekesek egy ilyen különleges tájra, gondolom, érzékeny emberek, művészek lévén másként adják elő a műveket, egy picit mégiscsak más az életérzés.

- Persze, a mai Libanon területét lehet úgy aposztrofálni, hogy az emberi kultúra egyik bölcsője, a Mediterráneumnak feltétlenül. Ezért ezek a helyek inspirálnak, és az ember nagyon izgatott, hogy vajon, lesz-e módja a munkán kívül esetleg megnézni ezt, vagy amazt. De lehet, hogy erre nem lesz lehetőség, az efelett érzett bánatot viszont le kell győzni, mert a közönséget ez abszolút nem érdekli, tehát a produkciók állnak ilyenkor a középpontban, minden tekintetben. Ez, azt hiszem, a magyar kultúrának a rangját jelenti, hogy Magyarország a vendég a fesztiválon, és ilyenkor óriási a felelősség. Nekem különben is fixa ideám, hogy az ember a színpadon, bizony, felelősséggel tartozik az országának, akár itthon, akár külföldön, de külföldön talán sokszorozottan, hiszen azért ez egy névjegy Magyarországról. Azt is tegyük hozzá, hogy amit mi éneklünk, az még az európaiságról is szól, hiszen most kivételesen nem magyar zenét választottunk, hanem Beethovent és Rossinit.

- Nagy szerep hárul a Rossini darabban a szólistákra.

- A szólistákra is és az énekkarra is. Utóbbira talán azért, mert azt illik tudni a darabról, hogy az eredeti verzió 12 hangra íródott, szokatlan módon két zongorára és egy harmóniumra. Rossini azt írta a darabjáról, „remélem, hogy ez a Musica Sacra, amit én a Kis ünnepi misében írtam, arra készteti a jó Istent, hogy egy kis, csöndes zugot biztosítson nekem a Paradicsomban”. Azt gondolom, hogy ez megtörténhetett, mert a zenéje egészen tüneményes, és ugyanakkor mély áhítattól és mély gondolatoktól áthatott. A zenekar visz egy speciális magyar műsort, aminek középpontjában Bartók áll. Azt lehet mondani, hogy az egy hagyományosabb műsor lesz.

- Az ő koncertjük vasárnap lesz. Ők már indulnak is Libanonba. Az énekkar mikor lép fel?

- Mi március 5-én, tehát egy hét múlva indulunk. Nekünk sem marad sok időnk, mi is vasárnap lépünk föl először, ami nem könnyíti meg az életet a mi esetünkben, mert nem vagyunk olyan jó helyzetben, mint a rádiózenekar, hogy szólistákkal dolgozik és módjuk van próbálni. Mi ott fogunk találkozni az énekeskvartettel, és a zongorista duóval, a harmóniummal az első koncertet illetően, és ez bizony kevés idő. De én abban bízom, hogy ez alatt az idő alatt a programot sikerül magas színvonalon tető alá hozni. A másik két koncertre – Beethoven Missa Solemnisét fogjuk majd énekelni – egy kicsit hosszabb idő van, ott gyakorlatilag egy hét áll rendelkezésünkre az ottani zenekarral és karnaggyal, és a már korábban megismert négy szólistával, úgyhogy azt gondolom, hogy azért jó koncerteknek és érdekes dolgoknak nézünk elébe. Remélem, egy kicsit meg tudunk az ottani hangulatban, az ottani kultúrában mártózni.

- Cédrusokat valószínűleg néznek majd…

- Az ottaniak információi szerint nem, mert nagyon hideg van, és a hegyekben kötésig érő hó van, de azért én szeretnék cédrust látni, bár szerintem olyan, mint Csontváryé, bizonyára nincsen…