Gertrúd, Patrik

Hiller és Demján megegyezése

2004.02.27. 00:00

Programkereső

A kulturális tárca idén 68,37 milliárd forintból gazdálkodhat – ez az összeg az eredeti terveknél több mint tízmilliárddal kevesebb. Az elvonásból a mostani Draskovics-csomag 8,7 milliárdot tesz ki. Az NKÖM és a Demján Sándor nevével fémjelzett TriGránit Rt. közötti alkunak köszönhetően azonban a kulturális szférának 2004-ben várhatóan nem kell nagy áldozatokat hozni: csaknem hétmilliárdot a tervezettnél később kell visszafizetni a Millenniumi városközpont kulturális tömbjéért.

A Draskovics-csomag miatti 8,7 milliárdos megtakarításnak csaknem nyolcvan százalékát, mintegy hétmilliárd forintot a Nemzeti Színház melletti Millenniumi városközpont kulturális tömbjével összefüggésben spórolja meg az NKÖM: az idénre tervezett kötelezettségeket átütemezik. Szilvásy György közigazgatási államtitkár tegnap már kész tényként említette, hogy Hiller István miniszternek és munkatársainak sikerült megállapodnia erről a beruházóval, a TriGránit Rt.-vel. A beruházótól úgy értesültünk, még tartanak az egyeztetések, de valószínűleg elfogadják az idei költségek átütemezését. Szilvásy György arról is beszámolt, hogy a jelenlegi tervek szerint a kulturális tömbben helyet kapó három intézmény – a Hagyományok Háza, a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Hangversenyterem – 2005. március 15-én nyílik meg. A tavaly októberi bokrétaünnepségen még arról volt szó, hogy 2004-ben, három ütemben adják át az épületegyüttest. A parlament még a korábbi kormány idején, 2001 novemberében 52 milliárd forintos keret erejéig vállalt kezességet a kulturális tömb felépítéséhez. Ezután a szintén Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Arcadom Rt. nagyrészt bankkölcsönből, 2002. márciusában kezdte el az építkezést. A későbbi időpontra átütemezett hétmilliárd forintos visszafizetési kötelezettség a kivásárlási értékből, valamint a bérleti díjból tevődik össze.

Szilvásy György tegnap arról beszélt, hogy az állam szeretné újratárgyalni a TriGránit Rt.-vel a hitelkonstrukciót, illetve a visszafizetés feltételeit. A kulturális tárca szeretné elérni, hogy hosszabb futamidő alatt évente kevesebbet kelljen viszszafizetni. Arra a kérdésre, hogy ez miért érné meg a TriGránit Rt.-nek, hivatalos választ senkitől nem kaptunk. Elképzelhető, hogy ezt azért fogadná el a befektető, mert az előző kormánnyal tárgyaltak arról, hogy az új városrész területére tervezett kongresszusi központ építésébe beszállna az állam. Feltételezhető, hogy a mostani megbeszéléseken ez ismét napirendre kerülhet.
Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatója a jövő márciusi átadásra úgy reagált, hogy a múzeumnak ez kissé kellemetlen, hiszen több nemzetközi kiállítást így el kell hagyni vagy át kell ütemezni. Igaz, ezekről korábban csak szóbeli megállapodás született. Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója elmondta: számukra kedvező a későbbi átadás, mert így jut idő a kulturális tömb legoptimálisabb működési modelljének kidolgozására. A Hagyományok Háza az újévi koncertet, illetve az országos népművészeti kiállítást már az új helyén tartotta volna, ezeknek a programoknak még helyet kell keresni. A Nemzeti Hangversenyterem későbbi átadása nem okoz fennakadást, mert a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. ideiglenes elhelyezése megoldott, a felújításra váró Zeneakadémia pedig 2005 tavaszán még otthont adhat koncerteknek.

A közművelődési és könyvtárhálózat fejlesztésére idén az NKÖM 800 millió forintot tervezett, ebből a mostani takarékosság miatt 550 milliót vonnak el. A tárcánál azzal kalkulálnak, hogy különböző európai uniós pályázatokon a hiányzó összeget pótolni tudják. A minisztériumban cáfolták azokat a korábbi sajtóhíreket, melyek szerint elmaradna az idei holland–magyar évad, illetve az oroszországi magyar rendezvénysorozat vagy a Mátyás-templom felújítása. Egyelőre kulturális közalapítvány vagy kht. sem szűnik meg, de várhatóan júniusig több intézményt átvilágítanak, és bizonyos racionalizálásra számítani lehet. Már korábban elhatározták a minisztériumban, hogy csökkentik a létszámot, ezért március 1-jétől tizenkilenc munkatárstól váltak meg.