József, Bánk

A RAM megvásárolta a Menuhin-archívumot

2004.03.01. 00:00

Programkereső

A londoni Royal Academy of Music a közelmúltban 1,2 millió angol fontot fizetett Yehudi Menuhin hagyatékáért - az egyik legjelentősebb zenei magángyűjteményért.
1f905a2f-2896-4da6-b21d-b85b9cdfc6d3

A 20. század egyik legjelentősebb muzsikusa, a világszerte ismert hegedűművész 1999-ben bekövetkezett halálával az egyik legnagyobb magánkézben levő zenei gyűjteményt hagyta hátra. A 2 millió font értékűre becsült hagyatékot a Royal Academy of Music már régóta szeretné magáénak tudni: tavaly októberben azonban felröppent a hír, hogy mivel a RAM nem volt képes összeszedni elegendő pénzt, a hagyatékot részletekben bocsájtják árverésre.

A gyűjteményben számos autográf és szerzői/előadói megjegyzéssel ellátott kotta található, valamint számos levél, többek között Edward Elgar, Bartók Béla, Benjamin Britten és Albert Einstein tollából. Jelentős a fényképgyűjtemény is: a személyes jellegű képeken mások mellett Pablo Casals, Charlie Chaplin, Georges Enescu, Serge Kousewitsky, Jean Sibelius, Arturo Toscanini, Bruno Walter és Kodály Zoltán kézjegyei szerepelnek.