Orbán

Magyar Magic: a varázslat folytatódik

2004.03.01. 00:00

Programkereső

Hatalmas sikert hozott a Nagy-Britanniában tavaly novemberben megkezdődött Magyar Magic kulturális rendezvénysorozat első szakasza. Nem túlzás állítani, hogy a magyar képző- és előadóművészek, tárlatok és koncertek rabul ejtették a szigetország lakóit, akik - miként John Nichols, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete a folytatással kapcsolatos tájékoztatón kiemelte - izgatottan és nagy érdeklődéssel várják a magyar "varázslat" második szakaszát.

Hiller István kulturális miniszter idézte az Indepenent című rangos lapot, amely úgy értékelte az eddigieket, hogy ez volt " a tárt karokkal várt magyar invázió". Az invázió pedig nem jelentett mást, mint hogy eleddig 320 magyar művész, zenekar és csoport mutatkozott be a szigetországban a Magyar Magic keretében, melynek közönsége az első szakaszban összesen 350 ezer főre tehető. De lehetőség nyílt a magyar gasztronómia bemutatására is a legendás londoni Salieri étteremben, ahol a Kárpátia Étterem szakácsai szolgáltatták a speciális finomságokat, s ugyancsak a Kárpátia zenészei fokozták az amúgy is kitűnő hangulatot.

A londoni Magyar Kulturális Központ vezetője, a Magic elsőszámú organizátora, Bogyay Katalin elmondta, hogy a programsorozat második szakaszában , amely őszig tart, ismét hangsúlyos szerepet kap nem csak a történelmi, de a modern magyar kultúra is. A londoni Kortárs Művészeti Intézetben például júniusban a megfiatalodó, dinamikus Budapestet mutatják be, s vendégszereplésre érkezik a brit fővárosba a Budapest Operettszínház a Marica Grófnő című produkcióval. Korábban, május elsején lesz Parti Nagy Lajos Mauzóleum című darabjának bemutatója az Arcola színházban, emellett kiemelkedő színházi eseménynek ígérkezik a Királyi Nemzeti Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködése, melynek eredményeként négy kortárs magyar drámaíró darabja kerül színpadra felolvasó formában.

A koncertek szerelmesei sem szenvednek hiányt az elkövetkező hónapokban magyar előadókban; Liverpoolban például a helyi filharmonikusokkal hat előadás keretében lépnek pódiumra magyar szólisták. A számos egyéb program közül még kiemelésre kívánkozik az a tudományos tanácskozás, amelynek a Cambridge-i Darwin College ad otthont, s amelynek témája Márai és kortársai lesznek.