Fülöp, Evelin

Hétszáz év – hetven percben

2004.03.02. 00:00

Programkereső

Mit jelent a régi és az új a zenében? Meddig új egy mű és mitől számít réginek? Vajon nem újabb-e bizonyos szempontból a nemrég felfedezett kódexben fennmaradt XIII. századi motetta, mint egy több százszor hallott Beethoven-szimfónia?
68ecb195-6307-4952-b709-3c95b503791e

A Trio Lignum megalakulása óta régi és új kapcsolódási pontjait kutatja. Az 1997-es szombathelyi Bartók Fesztiválon még alkalmi társulásként fellépett Trió első hangversenyén merész ötlettel szembesítette egymással Ockeghem és Cage, Senleches és Kurtág, Mozart és Berio zenéit. A kísérletet folytatták s így egy páratlanul széles repertoárt építettek ki a XII. század zenéjétől Bachon, Mozarton át a legújabb, sokszor kifejezetten a Trio Lignum számára komponált darabokig.

Február 28-án került sor az első Lignum Estre a Katona József Színház nemrég felavatott új játszóhelyén, a Sufniban. A hét tematikus koncertből álló sorozat „Áthallások” című első estje – mintegy zenei időutazásként – XIII. századi motettákat, Bull, Bach, Mozart, Brahms, T. Johnson és az előadás vendége, Sáry László műveit állította egymás mellé. A darabok között Máté Gábor, a produkció rendezője az elhangzott zenékhez és szerzőjükhöz kapcsolódó legkülönfélébb szövegeket olvasott fel. A Trio Lignum tagjai által válogatott textusok közt szerepel vers, levélrészlet, hangversenykritika, grafológiai elemzés, sőt mezőgazdasági szakszöveg is. A szövegek célja részint a szórakoztatás, részint egyfajta – a legjobb értelemben vett – ismeretterjesztés. A három muzsikus ugyanis azt tapasztalta, hogy a hagyományos hangversenyeken gyakran valamiféle függöny választja el az előadókat és a közönséget. A felolvasott szövegek azonban közelebb hozzák a hallgatót a régmúlt – és talán kortársainak – zenéjéhez is. Ráadásul a Trió nem titkolt célja az is, hogy új, a hagyományos koncerteket csak ritkán látogató közönségrétegeket nyerjenek meg az úgynevezett komolyzenének.

„Úgynevezett komolyzene”, hiszen a Trió tagjai egyáltalán nem „komolykodnak”, zenélésüket mindvégig – persze nem felszínes, hanem nagyon is elmélyült – játékosság és kreativitás jellemzi. Ezen az sem változtat, ha – mint gyakran – akár intellektuálisan, akár hangszertechnikai szempontból rendkívül bonyolult művet adnak elő. Úgy tűnik, számukra nincsenek „nehéz” darabok: játékuk a szó valódi értelmében játék marad.

A Trio Lignum következő estjére március 20-án kerül sor a Katona József Színház Sufnijában. A „Trió” című előadáson Lakatos György, Klenyán Csaba és Rozmán Lajos vendége Földes Imre zenetörténész lesz.