Emil, Csanád

Karcsú Dafina arcai

2004.03.02. 00:00

Programkereső

„Néhány fiatal ember próbálja, hogy utána megpróbálja. Szemben a széllel, az erős, nehéz széllel csinálni egy kis finom fuvallatot... De szép is lenne...” – mondta a Dafina együttesről Presser Gábor. A kelet-európai nép- és a modern elektronikus zenét ötvöző csapat március 4-én este fél nyolckor koncertezik a Fővárosi Művelődési Ház színháztermében (XI., Fehérvári út 47.).

A koncert címe A Dafina két arca. Az együttes arra törekszik, hogy a kelet-európai, erdélyi és a balkáni tradicionális zenét két oldalról megközelítve alakítson ki egyedi hangzást. Ennek megfelelően egyrészt akusztikus megszólalású, modern, dzsesszelemekkel vegyített, másrészt mai, elektronikus zenét játszanak. Mindezzel azt szeretnék megmutatni, hogyan látja egy fiatal zenészgeneráció régiónk zenei örökségét.

A Dafina 2000-ben alakult, ifj. Födő Sándor vezetésével, aki egyben a dalok zeneszerzője is. A dalszövegek a kezdetek óta versek: az együttes nevét is egy bolgár népballada, a Karcsú Dafina címszereplőjétől „kölcsönözték”. Az elmúlt években feldolgozták már József Attila, Nagy László, Radnóti Miklós Szabó Lőrinc, Burns, Baudelaire költeményeit is.

Zenéjükre a kezdetekkor inkább az akusztikus hangzás volt jellemző, mára ehhez társult az elektronikus zene: a koncerteken az előre felvett alapot élő zenével (énekhang, basszusgitár, hegedű, harmonika, ütőhangszerek) egészítik ki. A sajátos stílus megteremtésében sokat segített, hogy a nyolcfős csapat tagjai eltérő zenei múlttal rendelkeznek: van, aki klasszikus zenét tanult, és olyan is akad, aki inkább a dzsessz- vagy a rockzene terén tevékenykedett korábban. Dalaik fontos eleme a dzsesszre jellemző improvizálás, a dinamizmus, a jellegzetes ritmusok. Dallamvilágukat magyar, erdélyi, török, balkáni népzenei hatások színesítik: a magyar népdalok közül feldolgozták például az Erdő felől dörög az ég vagy a Kicsiny madár címűt. Repertoárjukon szerepelnek gyimesi, csángó népdalok átiratai és persze saját dalok is.

Bár már több hazai fesztivált megjártak, lemezük megjelenésére azonban még várni kell néhány hónapot. Egy-két felvételük azonban felkeltette több külföldi (például amerikai, kanadai, norvég) világzenei rádió figyelmét, amelyek felvették repertoárjukra a dalokat. A mostani koncert fontos állomás a zenekar életében, hiszen felfogható „elő-lemezbemutató” koncertként is.