Hella

Törvényt akarnak az alkotók

2004.03.02. 00:00

Programkereső

A filmtörvény megalkotása után más művészeti ágak képviselőivel együtt az alkotóművészek is bejelentették igényüket támogatásuk szabályozására.

A hazai alkotóművészeti élet egészét átfogó törvény létrehozását sürgeti a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE). Bauer István, az egyesület elnöke szerint olyan törvényre van szükség, amelynek keretében létrejöhet az alkotóművészet hiányzó intézményi rendszere. A MAOE és társszervezeteinek elképzelése szerint ez az intézmény a Magyar Alkotóművészek Köztestülete lenne. Az új szervezet kidolgozná az alkotóművészeti szcéna működési támogatásának rendszerét, amelyet a későbbiekben mint közfeladatokat ellátó szervezet működtetne. Ez teremtené meg a magyar alkotóművészeti elit támogatásának alapjait, javítaná munka- és életkörülményeit. A köztestület létrehozására és első éves működésére Bauerék eredetileg 4,5 milliárdot kértek az állam költségvetéséből, de a megszorítások miatt 2,5 milliárd forinttal is beérnék. – Ez az összeg a szervezet működéséhez, az alkotóművészek alapvető munkakörülményeinek biztosításához, valamint a nyugdíjak kifizetéséhez nélkülözhetetlen – mondta az elnök. Bauer Istvánt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma úgy tájékoztatta, a kormány legkésőbb április 30-ig dönt arról, hogy a köztestületet felállítja-e. Ha a parlament is megszavazza a köztesület megalakítását, úgy az „örökölné” a MAOE jelenlegi, körülbelül hétezer főnyi tagságát. Ezzel az egyesület ez év végére feloszlana.

Az elképzelések szerint ugyancsak megszűnne a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK), amely eddig a hazai művészek közös vagyonát kezelte. Sági Csaba, a MAK alelnöke elmondta: a közalapítvány is a köztestületté való alakulást szorgalmazza. A MAOE tagsága ma az irodalom, a zene, a fotó, a képző- és az iparművészet területén folytatja tevékenységét. Az idén valamivel több mint 120 millió forint jutott számukra működési támogatásként az állami büdzséből. A MAK jelenleg 1,2 milliárd forintos támogatásban részesül, ennek tetemes részét, egymilliárd forintot az alkotóművészek nyugdíjára fordítják.