Konstantin

Tavaszi Fesztivál: Üdvözlünk, Európa!

2004.03.04. 00:00

Programkereső

Tavaly az érdeklődők egyharmada külföldről érkezett a Budapesti Tavaszi Fesztiválra, többen kifejezetten a programsorozat miatt. A március 19-én kezdődő fesztivál tegnapi sajtótájékoztatóján a szervezők mellett a főtámogatók is beszámoltak az idén Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett összművészeti seregszemléről.

Huszonnégy országból, köztük az Európai Unióhoz az idén csatlakozó államokból érkeznek vendégművészek a 24. Budapesti Tavaszi Fesztiválra - hangsúlyozta a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes az április 4-ig tartó programsorozat szerdai tájékoztatóján. Schiffer János elmondta, hogy az Üdvözlünk, Európa mottóval meghirdetett fesztiválon is lesznek új helyszínek. A Corinthia Grand Hotel Royalban például kamarazenei esteket tartanak majd. Schneider Márta, a kulturális minisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, hogy az összművészeti fesztivált ebben az évben 38 képzőművészeti kiállítás gazdagítja. Többek között olyan egyedi bemutató tekinthető meg először Magyarországon, mint a svájci születésű Alberto Giacometti szobrászművész életmű-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban. A Budai Vár intézményeiben Budapest és Bécs a historizmus és az avantgarde között címmel hármas tárlatot rendeznek, közel nyolcszáz mű felsorakoztatásával.

A zenekari hangversenyeket a Nemzeti Filharmonikusok Schönberg-, Berlioz- és Wagner-estje nyitja meg Marton Éva közreműködésével - a stuttgarti Bach Akadémia a Kongresszusi Központban március 21-én lép fel. Három nappal később ugyanezen a helyszínen Verdi Requiemjének szcenírozott előadása szerepel műsoron, Rafael Frühbeck de Burgos vezényletével. A kamarazenei estek között a Baltic Trio a Magyar Rádió Márványtermében ad koncertet március 20-án. Az I Fagiolini Énekegyüttes március 23-án az Olasz Kulturális Intézetben szerepel. A táncművészeti kínálat egyik legnagyobb attrakciójának a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesének vendégjátéka ígérkezik. A francia társulat március 29-én gálaesten mutatkozik be a Magyar Állami Operaházban, a következő napon az Erkel Színházban a Picasso és a tánc című előadással lépnek fel. A mozgásművészeti események füzérét színesíti az amerikai Ronald K. Brown/Evidence, a Spanyol Nemzeti Táncszínház és a Holland Táncszínház előadása is. A belgrádi Kamaraopera bemutatója a legendás Vaslav Nijinskire emlékezik. Majmok címmel a wroclavi Tomaszewski pantomimszínház lép fel a Millenáris Teátrumban.

Az irodalmi és színházi programok között szerepel Jirí Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező színpadra állításában a Még egyszer, hátulról című Michael Frayn-darab március 20-i premierje az Új Színházban. A Nemzeti Filmszínházban az "Uránia Dal-Színház" 4x4 című estet március 23-án négy-négy író, költő; színész; zeneszerző és énekes, valamint "ráadásként" négy filmrendező közreműködésével tartják. Ács János az Egy kiállítás képeire készített bábjátékot, ezt a Budapest Bábszínházban mutatják be. A világhírű román Bulandra Színház Csehov Ványa bácsi című darabját játssza a Katona József Színházban március 30-án, valamint 31-én. Az idén is megrendezik az operettfesztivált, illetve népzenei és néptáncestek, dzsessz- és könnyűzenei programok színesítik a kínálatot.

A "Vendégünk egy város" sorozatban ezúttal Eger köszönti Budapestet: a Harlekin és a Gárdonyi Színházak vendégjátéka mellett a Vörösmarty téren színre kerül majd az Eger kis csillagai című történelmi játék is. Az Egri Szimfonikus Zenekart Szabó Sipos Máté dirigálja majd a Szent Teréz Templomban megtartandó hangversenyen. A hevesi képzőművészeket F. Balogh Erzsébet és Herczeg István képviseli: a Barabás Villa Galériájában nyílik tárlatuk.