Konstantin

A legjobb magyar dzsesszlemez

2004.03.05. 00:00

Programkereső

A 2003-as év Magyar Jazz Lemezének választott Tiptoe Ceremony című CD zenei anyaga hallható a Raiffeisen Jazz Klubban (International Buda Stage, II., Tárogató út 2–4.) a mai napon – adta hírül a szervező. Lantos Zoltán Mirrorworld kvartettje este fél nyolctól játszik, a koncert vendégszólistája Szakcsi Lakatos Béla lesz.

Lantos hegedűjátéka nehezen sorolható műfaji keretek közé, saját bevallása szerint a következők állnak közel a személyiségéhez: az indiai tradicionális zene összetett harmónia- és ritmusrendszere, az improvizatív dzsesszben rejlő szabadság, az ebből fakadó sokféle lehetőség, továbbá az egyes népzenék, köztük a magyar folklór sokszínűsége, sűrítettsége.

A kvartett fúvósa, Borbély Mihály a Vujicsics együttes alapító tagja volt, s ma is erősek a népzenei kötődései. Különböző formációkban és szólistaként is fellépett nagy fesztiválokon, közreműködött számtalan lemezen. Játszott például Sebestyén Mártával, Sebő Ferenccel, és muzsikált többek között Dresch Mihály szaxofonossal, Gonda Jánossal, Grencsó Istvánnal, Kőszegi Imrével, Oláh Kálmánnal, Ráduly Mihállyal, Herbie Mann-nel, Jiri Stivinnel, Zbigniew Namyslowskyval.

A gitáros Juhász Gábor a hazai dzsesszélet egyik vezető egyénisége, sokszínű előadóművész, aki a dzsessz és a világzene számos forrásából, gyökeresen eltérő zenei stílusokból merítve képes harmóniát teremteni. Sokáig volt etno-dzsessz kísérleti zenekarok megbecsült tagja: részt vett a zongorista Binder Károly formációjában (Pangea), alapító tagja a Tin-Tin zenekarnak.

Az ütőhangszereken játszó Horváth Kornél mestere a kongának és bongónak, és számos más különleges instrumentumnak. Egyéni ütéstechnikát dolgozott ki, amelyet nagy sikerrel mutatott be az 1990-ben rendezett PASIC’ 99 fesztiválon, Philadelphiában, ahová az Amerikai Ütős Szövetség meghívására jutott el, de több más, rangos európai, tengerentúli és indiai fesztiválon is sikert aratott. 2000-ben eMeRTon-díjat nyert. Alapító tagja volt a Trio Stendhal nevű együttesnek, amelyben Dés Lászlóval és Snétberger Ferenccel játszott együtt.