Dezső

Áprilisban jön a Philharmonia Zenekar

2004.03.10. 00:00

Programkereső

A Budapesti Tavaszi Fesztivál után nem sokkal, április 13-án újabb hangversenysorozat indul, az Európa Koncertek. A nyitóesemény a Philharmonia Orchestra London koncertje a Kongresszusi Központban; a zenekart Christoph von Dohnanyi vezényli. A műsorban Pärt, Prokofjev és Mahler egy-egy művét hallhatja a közönség – jelentették be a tegnapi tájékoztatón.

Nagy-Britannia magyarországi nagykövete, John Nichols elmondta: a zenekar budapesti szereplése egyfajta viszonzás az angliai magyar kulturális évadért, a Magyar Magicért. A Philharmonia Orchestra London a világ egyik legjelentősebb zenekara, amelyet Christoph von Dohnanyi, Dohnányi Ernő unokája hét éve vezet. Az együttes korábban olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini vagy Karajan. Christoph von Dohnanyi mellett most a zenekar dirigensei: Sir Charles Mackerras, Kurt Sanderling és Vladimir Ashkenazy.

A Philharmonia Zenekarral eddig több mint ezer felvétel készült, és a zenészek az Egyesült Királyság egyik kulturális követeként bejárták a világot. Ebben az évadban – többek között – Ausztráliában, Ausztriában, Hollandiában, Szingapúrban, Svájcban, Tajvanon és az Egyesült Államokban szerepelnek. Magyarországon 2000-ben jártak; akkor Lorin Maazel dirigálta az együttest.

Az Európa Koncert sorozatban további négy hangveseny lesz – jelentette be a két szervező, Jakobi László és Strém Kálmán. Április 20-án a Tokyo Quartet, másnap Ránki Dezső és Klukon Edit játszik a Zeneakadémia nagytermében. Április 28-án Pauk György hegedül és Jandó Jenő zongorázik, míg május 21-én Francia est lesz ugyancsak a Zeneakadémián. Ez utóbbi fellépői: Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), David Grimal (hegedű), Pierre Lénert (brácsa) és Perényi Miklós (gordonka).