Konstantin

Húszéves a Makám

2004.03.11. 00:00

Programkereső

A Makám az új tradíció legmarkánsabb hazai képviselője. Zenei pályafutását 11 album fémjelzi. A Makám korszakain átível a tradíció és a modernitás, Kelet és Nyugat, a kollektív és individuális kettőssége, az ősi egység és harmónia keresése.
97d0f990-f031-48a3-a2eb-f059abf7fe48

A Krulik Zoltán alapította együttes kezdetben az etno–avantgard kelet-közép-európai követeként robbant a zenei életbe, mely korszakot finoman árnyaltak az ázsiai, távol-keleti gyökerek, a balkáni és afrikai hatások s a kortárs zene repetitív elemei (Közelítések – Hungaroton Classic 1988).

A Makám hangzásvilágát a különleges etnikus hangszerek – gadulka, kaval a Balkánról, tabla, gatham, sarangi Indiából, sansa, marimba Afrikából – és a hagyományos európai hangszerek – oboa, gitár, bőgő, zongora – együtthangzása tették egyedivé. Ezek közül is kiemelkedő a Ravi Shankar tanítvány Szalai Péter tabla játéka. Ez az irány folytatódott a ’90-es évek lemezein (Divertimento 1994, Café Bábel 1997– Fonó Records), melybe az afro-amerikai zene, a jazz elemei ötvöződtek az egyik legelismertebb magyar szaxofonos, Grencsó István játékával. A Makám legújabb korszakát (SkanZen 2000, 9 colinda 2001, Szindbád 2002 – Fonó Records) a magyar népzene archaikus formái s a dal újrafelfedezése jellemzi. Az együttes eMeRTon-díjas énekes szólistája Lovász Irén, akit ma – Sebestyén Márta mellett – a legegyénibb hangú magyar énekesnőként tartanak számon.

A közelmúltban jelent meg a MAKÁM 11. lemeze ANZIX (FolkEurópa, 2003) címmel. A túlnyomórészt balkáni inspirációjú dalok a hadba induló kedvest búcsúztatják, siratják, idézik. A távoli-közeli harcokat, a NŐ szemszögéből, tele vágyakozással, fájdalommal, sóvárgással, erővel. A lemez szólistái – Szalóki Ági, Bognár Szilvia, Palya Bea –, az új énekes-generáció legegyénibb hangú képviselői rendkívüli érzékenységgel tolmácsolják a múlt üzeneteit. Az ANZIX méltó folytatása a Makám új korszakának, melyben 2000-től a vokális megszólalás került repertoárjuk középpontjába.

A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása. Az együttes jubileumi koncertjére 2004. márciusa 16-án, este fél nyolctól kerül sor a Zeneakadémián. Szólisták: Lovász Irén, Palya Bea, Bognár Szilvia, Herczku Ágnes.