Fülöp, Evelin

A brazil zene új hangja

2004.03.12. 00:00

Programkereső

Virginia Rodriguez: Mares Profundos (Deutsche Grammophon) A tehetséges brazil színésznő-énekes Virginia Rodriguez a világhírű honfitárs zeneszerző, Caetano Veloso felfedezettje. Neki köszönhető, hogy az amerikai Hannibal Records leszerződtette, és 1998-ban megjelentette bemutatkozó albumát, a Sol Negrot.

A „brazil zene új hangja”, lelkendezett a New York Times kritikusa, és ezzel a véleményével nem volt egyedül: Virginia Rodriquez első nemzetközi próbálkozása imponáló sikereket aratott. A Deutsche Grammophonnál megjelent Mares Profundos az énekesnő harmadik albuma, rajta Vinícius de Moraes és Baden Powell afro-szambáiból énekel el tizenkettőt, hírnevéhez méltó színvonalon.

Miles Davis: Birdland 1951 (Blue Note)

A valaha élt legismertebb dzsessztrombitás életműve halála óta még végtelenebb. Nincs olyan félév, hogy ne jelenne meg tőle új hanghordozó. A legátgondoltabb és legigényesebb kivitelezett (újra) publikálásokat kétségkívül a Columbia végzi, de időnként mások is beszállnak az üzletbe. A Blue Note három éve az 1949–1950-es felvételeket tartalmazó Birth of the Cool digitálisan felújított változatát dobták a piacra, most pedig jön a folytatás. Az 1951 februárjában, júniusában és szeptemberében a legendás Birdland klubban adott koncertjeit anno élőben közvetítette a helyi rádióállomás. Ez a kiadvány mindenekelőtt a gyűjtőket hozhatja lázba, mint fontos – de limitált hangminőségű – dokumentum Davis korai korszakából.