Eszter, Eliza

VI. Fazioli Fesztivál

2004.03.12. 00:00

Programkereső

Hazánk büszkélkedhet a hangszer első saját fesztiváljával, a Fazioli Zongorafesztivállal, amely 1998-ban Kárászy Szilvia zongoraművész kezdeményezésére jött létre. Kárászy Szilvia alapítója és egyben igazgatója az immáron hagyományteremtő fesztiválnak, amely 2001 tavaszától a Budapesti Tavaszi Fesztivál társrendezvényeként kerül megrendezésre, s amely 2004-től egy új helyszínnel, Szombathellyel gazdagodott.
28409dfd-3805-4f73-92ca-9693bf5352aa

Akusztika, mechanika, a faanyagok szigorú kiválasztása, technológiai kutatás és természetesen a felülmúlhatatlan szakértelem, végtelen és fáradhatatlan munka, melynek eredménye a jelenkor Fazioli zongorája. A Fazioli zongorákat különleges faanyagból, kizárólag kézi megmunkálással készítik. Az első darabot az 1981-es Frankfurti Zenei Vásáron mutatták be, a műhelyből kikerült hangszerek pedig évről évre egyre több hívet szerezve folytatják diadalútjukat a világ legnagyobb koncerttermeiben.

A tekintélyes francia szaklap, a Diapason a közelmúltban kilenc hangversenyzongorát tesztelt és a Fazioli, a zongorák „Stradivarija” – amely szinte valamennyi kategóriában a maximális pontszámot kapta – nagy meglepetésre megelőzte a piacvezető márkákat, a Steinwayt, a Bösendorfert és a Yamahát. A francia kritikusok véleményét osztja jó néhány világhírű művész is, többek között: Lazar Berman, Alfred Brendel, Vladimir Askhenazy, Elizabeth Leonskaja, Nikita Magaloff, Aldo Ciccolini, illetve a magyarok közül Fischer Annie, Schiff András, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Vásáry Tamás.

Paolo Fazioli, a hangszer megálmodója és tervezője a pesaroi zeneakadémia zongora szakán szerzett diplomát, majd a római egyetemen mérnöki tanulmányokat folytatott. Ebből a két látszólag ellentétes, azonban egymást mégis kiegészítő ágból fejlődött ki Paolo Fazioli páratlan munkássága. 1999-ben a Magyar Hangszerész Szövetség a Zeneakadémia nagytermében, ünnepélyes keretek között „Tiszteletbeli Aranykoszorús Mester” címet adományozott Paolo Faziolinak.

A Fazioli Zongorafesztiválon 1998-2003 között több művész mellett fellépett már Kocsis Zoltán, Muriel Chamin, Jandó Jenő, Pauk György, Ránki Dezső, Lazar Berman, Klukon Edit, Hauser Adrienne, Bogányi Gergely, Várjon Dénes, Szokolay Balázs, Tóth Péter, Oravecz György, Kárászy Szilvia, Koczor Péter, Hlavacsek Tihamér, Kákonyi Árpád, Báll Dávid, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György és Oláh Kálmán.

Az idei, hatodik fesztivál 2004. március 19-29. között kerül megrendezésre budapesti, illetve szombathelyi helyszíneken, amelyről bővebb információ a www.fesztivalvaros.hu honlapon olvasható.:

Budapest

Március 20., 19.30 MTA Roosevelt téri Díszterme
Kelemen Barnabás (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) kamaraestje

Március 24., 19.30 – Magyar Rádió Márványterme
Roberto McCausland-Dieppa zongoraestje

Március 25., 19.30 – Magyar Rádió Márványterme
Az Orlando Trió és Jean-Claude Vanden Eynden (zongora) kamaraestje

Március 26., 19.30 – ELTE Jogi Karának Díszterme
Peter Bruns (gordonka) és Nagy Péter (zongora) kamaraestje

Szombathely

Március 19., 19.30 – Bartók terem
Szombathelyi Szimfonikus Zenekar hangversenye
Km.: Király Csaba (zongora); vez.: Kovács László

Március 20., 16.00 – Bartók terem
Családi koncert – Pál Tamás karmester magyarázza és vezényli Chopin f-moll zongoraversenyét
Km.: Marosfalvi Tünde (zongora)

Március 29., 19.30 – Bartók terem
Körmendi Klára zongoraestje magyar zeneszerzők műveiből