Dezső

A Philharmonia Orchestra London hangversenye nyitja az Európa Koncerteket

2004.03.16. 00:00

Programkereső

Az Európa Koncertek április 13-i nyitókoncertjén a világ egyik legjelentősebb zenekara, a Philharmonia Orchestra London, vagyis a Filharmónia Zenekar London ad hangversenyt a Budapest Kongresszusi Központban. A magyar elnevezés azért fontos, mert Londonban öt nagy zenekar is működik – az említetten kívül a London Symphony Orchestra, a London Philharmonic Orchestra, a Royal Philharmonic Orchestra, illetve a BBC Symphony Orchestra.
442ddfa3-0c2c-4385-8842-31e5c9d265b6

A Klemperer nevével fémjelzett londoni Filharmónia Zenekar vezető karmestere immáron hetedik éve Dohnányi Ernő berlini születésű unokája, Christoph von Dohnányi. Vezetése alatt a Zenekar megerősítette központi helyét a brit zenei életben: Londonban a Royal Festival Hallban lép fel rendszeresen, valamint kilencedik éve a Bedford Corn Exchange-ben és hetedik éve a Leichesteri De Monfort Hallban.

Otto Klemperer volt az első a Zenekar kiváló karmesterei közül, majd Lorin Maazel, Riccardo Muti és Giuseppe Sinopoli következtek. De dolgozott a Zenekar a világ olyan jelentős karmestereivel, mint Furtwängler, Richard Strauss, Toscanini, Cantelli és Karajan s olyan világhírű szólistákkal, mint Maurizio Pollini, Schiff András vagy Joshua Bell.

A Philharmonia Orchestra híres különleges műsorválasztásáról; elkötelezve érzi magát a kortárs zene mellett, rendszeresen tűzi műsorára a legjelentősebb kortárs szerzők műveit. A budapesti fellépésen Arvo Pärt: Fratres – vonósokra és ütősökre, Prokofjev: I. D-dúr „Klasszikus” szimfónia (op. 25), valamint Mahler: I. D-dúr „Titán” szimfónia című művei lesznek hallhatók.

Az Európa Koncertek további hangversenyeire a Zeneakadémia Nagytermében kerül sor. Április 20-án a Tokyo Quartet, 21-én Ránki Dezső és Klukon Edit (zongora), 28-án Pauk György (hegedű) és Jandó Jenő (zongora), május 21-én pedig a Francia est keretében Vigh Andrea (hárfa), Hajnóczy Júlia (ének), Adorján András (fuvola), Pierre Lénert (brácsa), valamint David Grimal és Perényi Miklós (gordonka) lép színpadra.