Orbán

Huszonöt éves a Győri Balett

2004.03.17. 00:00

Programkereső

A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Győri Balett novemberi díszelőadásához kapcsolódva szobrot szeretne állítani a város a táncművészet előtti tisztelgése jeléül - közölte az együttes vezetője, Kiss János.

A Győri Balett idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. A jubileum alkalmából külön előadással készülnek, illetve szobrot szeretnének állítani Győrött. Ez utóbbit William Fomin Harangozó-díjas táncművész-koreográfus kezdeményezte, az alkotás a tervek szerint a Győri Nemzeti Színház előtti teret díszítené - mondta Kiss János igazgató.

A városi közgyűlés kétmillió forintot különített el erre a célra. Az első adományozók bizonyos összegekkel már hozzá is járultak az ötlet megvalósításához - tette hozzá. Szavai szerint az elképzelésnek gyorsan híre ment, ezt jelzi, hogy több szobrászművész is megkereste az önkormányzatot.

Amennyiben összegyűlik a megfelelő összeg, kiírják a pályázatot, majd a lektorátus és a közgyűlés dönt arról, ki legyen a szobor alkotója - mondta Schmidt Péter alpolgármester. Az adományok gyűjtését a Győr Kultúrájáért Alapítvány vállalta.

Kiss János a november 6-i jubileumi ünnepség előkészületeiről elmondta: az elmúlt negyedszázad bemutatóiról készült fotókból kiállítást rendeznek, a tárlat anyagát bemutatják a budapesti Nemzeti Táncszínházban, és a Római Akadémia is szeretné az olasz érdeklődők elé tárni a fotókat.

Az igazgató elmondta, május 28-án tartják az Évszakok című tánckompozíció premierjét Haydn azonos című művének zenéjére, Egerházi Attila koreográfiájában.

Emellett Robert Kohen Stabat Mater című táncjátékát és Robert North Trójai játékok című balettkompozícióját újítják fel az esten. Az utóbbi újdonsága lesz, hogy a táncosokat élőben kíséri a Győri Ütőegyüttes.