Fülöp, Evelin

Holnap kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

2004.03.18. 00:00

Programkereső

Idén március 19. és április 4. között kerül megrendezésre az Európa legjobb 50 eseménysorozata között számon tartott, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma felkérésére készített 2003. évi, a kulturális fogyasztásról készített gyorsjelentés második leglátogatottabb rendezvénye, a Budapesti Tavaszi Fesztivál.
461f6dac-290b-416e-b821-5c4b777273bc

A jövőre 25. alkalommal megrendezendő fesztivál idén az EU-csatlakozás szellemében szerveződött; célja, hogy koncentrálva mutassa be az „európaiság” forrásait zenében, táncban, irodalomban, valamint a színház és a képzőművészet területén. A Fesztivál középpontjában most is a zene áll, ám a klasszikus művészetek mellett jelen vannak a kortárs művészetek is. A Fesztivál nyitottságát jelzi továbbá, hogy új helyszínekkel is – pl. Spinoza Ház – bővült a paletta, s a három hét alatt 14 ingyenes koncert látogatható.

14 országból érkeznek a fellépők, emellett „Üdvözlünk, Európa” címen bemutatkoznak az Európai Unióba Magyarországgal együtt belépő országok művészei is. A zene mellett kiemelkedő a képzőművészet szerepe is: 38 kiállítás és tárlat nyílik a rendezvény ideje alatt, összesen 66 helyszínen.

Idén a „Vendégünk egy város” sorozatban Eger köszönti Budapestet, amelynek során törökkori végvári katonai hagyományok bemutatására, bábelőadásra, kiállításra, az Egri Szimfonikus Zenekar koncertjére és a Gárdonyi Géza Színház vendégszereplésére is sor kerül.