Hella

Ennio Morricone koncert a Budapest Arénában

2004.03.19. 00:00

Programkereső

A filmzene atyja, Ennio Morricone 75 évesen megtiszteli jelenlétével a magyar közönséget első, gigantikus méretű koncertjével 2004. április 25-én, este nyolc órától a Sportarénában. Ki ne ismerné Ennio Morricone nevét vagy ha tetszik, a „Volt egyszer egy Vadnyugat”, „A Jó, a Rossz és a Csúf”, a „Volt egyszer egy Amerika”, „A Misszió” vagy a „Maléna” című filmek zenéjének legendás komponistáját?
2bb03199-e8bd-4990-9ada-ac07fccb8946

A koncert a Győri Szimfonikusok és a Nemzeti Filharmónia Énekkar közreműködésével, valamint neves külföldi szólistákkal: Gilda Buttà zongoraművésszel és Susanna Rigacci énekesnővel igazi csemegének számít majd. A Maestro saját műveit vezényelve vezeti be közönségét a filmzene csodálatos világába. A helyszínhez és a műsor eleganciájához mérten a színpadkép és a látványterv különleges, a hangzás és a vetítés technika magas színvonalú előadást ígér.

A zeneszerző 1928. november 28-án született Rómában. Tanulmányait a Santa Cecilia Konzervatóriumban végezte, ahol trombitaművészként végzett. Édesapja szintén trombitált, főként éjszakai bárokban. Fiatal kora ellenére Morricone sokat helyettesítette apját éjszakánként. Már iskolaévei alatt is a hangszereléssel vívott ki magának elismerést. Előbb a RAI televíziónál és rádiókban dolgozott, később a filmek világába csöppent. A hatvanas években kezdett filmzenét komponálni. A nemzetközi elismerést az úgynevezett „spagetti westernek” hozták meg neki; munkássága során számos híres rendezővel dolgozott együtt. Tehetségét fia is örökölte: Andrea Morricone szintén sikeres zeneszerző. Morricone munkássága példaértékű, korszakalkotó: a több mint 400 film, melyben közreműködött, méltán emeli őt a műfaj halhatatlanjainak sorába. Eddigi munkássága során két Golden Globe-díjat nyert 1986-ban és 1999-ben, továbbá öt alkalommal jelölték Oscar-díjra.

A 2004-es esztendő a magyar filmtörténet számára is egy fontos dátum: Koltai Lajos rendező az első Nobel-díjas magyar író, Kertész Imre „Sorstalanság” című könyvének filmadaptációját készíti. Aligha véletlen, hogy a 2005 őszére elkészülő film zenéjét Koltai Lajos felkérésére Ennio Morricone írja.